KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCHAften en mondwondjes

In de mond komen soms vervelend pijnlijke wondjes voor. Niet alleen aan de binnenkant van de wang, maar ook aan de binnenkant van de lippen en op, of onder, de tong en in de orofarynx. En zelfs op het tandvlees en het verhemelte. Het zijn meestal kleine zweertjes. Deze mondzweertjes staan bekend als aften. Het zijn kleine, grijswitte of gele plekjes net een rode rand. De oorzaak van het ontstaan van aften is niet goed te achterhalen. Maar het vermoeden dat ze te maken hebben met een verminderde weerstand van de betreffende persoon, is zeker niet onlogisch. Want ze doen zich onder andere voor bij het optreden van deficiëntieziekten. Ook mensen met gebitsproblemen en mensen met een slechte mondhygiëne lopen meer kans op aften, evenals mensen die het roken niet kunnen laten. Ook lijkt een bacteriële of een virale besmetting een rol mee te spelen.

Bij gebruik van bepaalde medicijnen komen ook regelmatig aften voor. Vooral bij het gebruik van immunosuppressiva. Een veel gebruikt immuunsuppressivum als methotrexaat heeft als vervelende bijwerking dat het de werking van het slijmvlies vrij sterk remt. Door de verminderde werking van het slijmvlies kunnen vervolgens oppervlakkige zweertjes in de mond en in de keel vóórkomen. Bij het kauwen en bij het slikken kan dat nogal vervelend zijn.

Zweertjes in de mond genezen meestal zonder enige behandeling. Mondaften die zijn ontstaan door lichte verwondingen en irritatie verdwijnen meestal zelfs binnen één à twee weken. De volgende huisremedies helpen mogelijk om de mondzweren te doen verdwijnen: mondspoeling op basis van chloorhexidine; op basis van waterstofperoxide; of op basis van listerine. Ook kan men aften met dit doel gaan aanstippen met rabarberextract (wat aanwezig is in Pyralvex®), of met lidocaïne (dit is een pijnstillende vloeistof). Ook kan men gaan gorgelen, of gaan spoelen, met kamillethee (thee van de bloem: 'Matricaria recutita'), met Kamillosan-oplossing van extracten uit kamille-bloemen, met de zure weidrank Molkosan van dokter A. Vogel, of met zout water (dit laatste is wel pijnlijk). Ook kan men peterselie in de mond gaan doen en daar dan een tijdlang op gaan kauwen. Ook gaat men wel eens gedurende korte tijd op een kruidnagel kauwen en er zachtjes op bijten. Dat is een goed middel tegen pijn in het mondgebied. Maar dan moet men opletten dat men dan vervolgens die kruidnagel niet in zijn geheel doorslikt, want kruidnagels prikkelen het maagslijmvlies.

Om de algemene weerstand te verhogen, lijkt men ook gebruik te kunnen gaan maken van het bijenproduct propolis. Dit product wordt vaak beschouwd als een natuurlijk antibioticum. En het zou vooral bij mondinfecties met succes kunnen worden gebruikt. Propolis schijnt verder ook bij de volgende gezondheidsklachten een gunstige uitwerking te hebben: acne, eczeem, insectenbeten, koortsblaren, schimmels en steenpuisten.

Omdat aften in verband worden gebracht met een verminderde lichamelijke weerstand, en/of een slechte mondhygiëne, is het zeer voor de hand liggend om aan die gezondheidsaspecten aandacht te schenken. Want het nut van het bestrijden van aften is minimaal, als men de omstandigheden waaronder ze opduiken niet verandert. Het verminderen van eventuele fysieke spanning is wat dat betreft ook van belang. Klik daarvoor op de link ontspannen.

Zoekt men informatie over allerlei mondontstekingen, dan verdient het aanbeveling om op deze link te gaan klikken.

P.S. Voor het behandelen van verschillende oorproblemen, lijkt men óók gebruik te kunnen gaan maken van Propolisolie. Klik voor informatie daarover op deze link.Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.