KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCH

Suikerconsumptie

Suikerziekte is een heel nare ziekte. Als men met die ziekte wordt geconfronteerd kan dat de gezondheid erg beïnvloeden en het kan ook erg veel invloed hebben op de stijl van leven van de betreffende mensen. Maar kan men dan suikerziekte voorkómen door maar helemaal geen suiker te gaan consumeren?

Nee, zo simpel ligt dat niet! Men krijgt niet suikerziekte van de suiker die men inneemt. Maar op indirecte wijze kan suiker wel bijdragen aan het ontstaan van suikerziekte. Het is niet zo dat men van teveel suikerinname direct suikerziekte krijgt. Echter, een hoge suikerinname kan wel leiden tot overgewicht. En mensen met overgewicht hebben een grotere kans op 'diabetes type 2'. Zoals suikerziekte in de meeste gevallen wordt genoemd.

De vorm van diabetes die men als aangeboren suikerziekte beschouwd, is 'diabetes type 1' Deze vorm van suikerziekte is multifactoriëel erfelijk. Dit betekent dat erfelijke aanleg, samen met omgevingsfactoren, er voor zorgen dat men de ziekte krijgt. Vaak weet men niet welke factoren dat zijn. Of men weet niet op welke wijze die factoren een rol spelen.

'Maar wat is eigenlijk precies het verband tussen suikerconsumptie en overgewicht?', zal men zich kunnen afvragen. Dat verband zit in het feit dat suikerconsumptie kan leiden tot overgewicht. Hoewel dat niet de enige oorzaak van het ontstaan van overgewicht is. Producten die suiker bevatten, worden door de meeste mensen als bijzonder lekker ervaren. En het feit dat die producten zo lekker zijn, veroorzaakt vervolgens dat mensen er veel (en soms ál te veel) van gaan eten. De suiker welke aan die producten wordt toegevoegd, heeft op zich reeds een vrij grote voedingswaarde. Maar door het feit dat die producten door die toegevoegde suiker zo lekker zijn, wordt er ook nog eens veel meer van ingenomen. Dat feit is dus één van de grote boosdoeners voor het ontstaan van overgewicht bij mensen.

Als men niet alleen voedsel consumeert waar suiker aan is toegevoegd, maar ook dranken drinkt waaraan suiker is toegevoegd, wordt de totale suikerconsumptie nóg groter. Aan frisdranken is vaak erg veel suiker toegevoegd. En van die frisdranken wordt dikwijls ongemerkt veel te veel ingenomen. Het kopen van frisdranken kan men dan ook beter helemaal gaan uitsluiten. Als men ze niet meer gaat kopen, zal men er ook minder van gaan drinken. Het drinken van frisdranken is nergens voor nodig! Uit onderzoek komt naar voren dat het drinken van suikerrijke dranken het risico op 'diabetes type 2' zelfs met 20% kan vergroten. Dat is nogal wat! Het enige nut van het drinken van frisdranken is het feit dat men door dat te doen het drinken van alcoholische dranken zou kunnen verminderen. Het drinken van alcoholische dranken is zelfs kwalijker dan het drinken van frisdranken. Dus wat dat betreft is dat wel van nut. Maar frisdranken hoeft men niet beslist te drinken. Daar kan men goed zonder! Op feestjes meent men die echter wel aan mensen beschikbaar te moeten stellen. Men wil mensen die het drinken van alcohlische dranken hebben afgezworen, immers toch een alternatief kunnen gaan bieden. Men doet dit dan zonder voldoende oog te hebben voor het verslavende effect wat die gewoonte op mensen kan hebben.

Het probleem met het drinken van frisdranken begint vaak in die gezinnen waarin men bij de jonge kinderen wil gaan stimuleren dat zij voldoende vocht binnenkrijgen. Het drinken van water zou voldoende moeten zijn, maar omdat men zich in veel gezinnen zorgen maakt dat de kinderen wel genoeg drinken, is men op zeker moment zoete dranken aan de kinderen gaan aanbieden. En het drinken van allerlei suikerbevattende dranken is dan het begin van de ellende geweest. Het zou voldoende zijn om mensen ter consumptie altijd melk aan te gaan bieden, maar niet iedereen kan de lactose die daar in vóórkomt goed verteren. Dat probleem kan overigens zeer simpel worden ondervangen door dan lactosevrije melk te gaan aanbieden. Tegenwoordig is dat in alle supermarkten genoeg voorhanden. Dus dat hoeft geen enkel probleem te zijn! En bovendien: lactosevrije melk is ook nog eens lekkerder dan gewone melk. Sommige mensen vinden die melk zelfs zo lekker dat zij dit 'snoepmelk' zijn gaan noemen. Dat is dan overigens wel een rare associatie met al de suikerbevattende lekkernijen die in zo grote getale voorradig zijn voor de huidige mens.

Wat die suikerbevattende lekkernijen betreft, moet men niet alleen aan snoepgoed gaan denken, maar eveneens aan de vele verschillende soorten koek. En onder andere bijvoorbeeld ook aan cakes, chips, ketchup en de vele andere sauzen. Aan brood wordt overigens ook wel suiker toegevoegd. En bijvoorbeeld ook wel aan ontbijtgranen. Suiker komt, om kort te gaan, in bijna alle voedingsproducten voor die in verpakte vorm in de supermarkten worden aangeboden. Men kan er bijna niét om heen! Maar in de dagelijkse warme maaltijd, zoals die in Nederland traditioneel wordt bereidt, komt betrekkelijk weinig suiker voor. Behalve dan in de toetjes waar men tegenwoordig de warme maaltijd mee wenst af te sluiten. Wil men een grote klap geven op het verminderen van de suikerconsumptie, dan is het niet onverstandig om te besluiten voortaan tweemaal daags een warme maaltijd te gaan consumeren. Dat scheelt een slok op een borrel! Echter om praktische redenen valt die oplossing in de meeste gezinnen moeilijk in te vullen. Hoewel men daarmee wel ver komt als men iedere dag voorafgaand aan de lunch, tegelijk ook voor het diner gaat koken. Datgene wat er dan van de lunch overblijft, moet men dan wel iedere keer in plastic bakjes in de koelkast gaan bewaren. Voor mensen die niet meer in het normale arbeidsritme zitten is dat meestal goed te doen.

Maar pas bij het bereiden van een warme maaltijd wel op met zowel aardappelgerechten, als pastagerechten, en als rijstgerechten. Omdat in deze gerechten veel snelle koolhydraten voorkomen, die de suikerspiegel ook doen stijgen. Een gerecht met peulvruchten levert gelukkig minder problemen op voor de gezondheid van suikerpatiënten.

N.B. Veel mensen met diabetes type 2 zijn te zwaar. En hoe meer overgewicht, hoe hoger het risico op hart- en vaatziekten. Vooral bij vetophoping in en rondom de buik is dit risico hoger. Als men veel buikvet heeft kunnen de lichaamscellen bovendien minder gevoelig worden voor insuline.

Voor meer verdiepende informatie over vetzucht klikt u op de volgende link: vetzucht

Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.