KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCH

In slaap vallen

Het is iedere keer, wanneer het ons als mensen gebeurt, weer opnieuw een merkwaardige ervaring. Namelijk het feit dat men, op het moment dat men het graag wil, niet in slaap blijkt te kunnen vallen. Het inslapen lukt dan niet, hoe goed men daar ook zijn best voor doet. De grote vraag is dan ook hoe men dat wel voor elkaar krijgt. En bovendien: hoe men een volgende keer, wanneer men weer probeert te gaan slapen, daarin zonder problemen direct slaagt? 'Wat doet men toch fout, wanneer dat op zeker moment maar steeds niet wil lukken?', vraagt men zich dan af. Als men op bed gaat, zonder dat men echt moe is, of zonder dat men echt slaperig is, kan men verwachten dat het inslapen niet goed zou kunnen willen vlotten. Maar soms is men op zeker moment gewoon wél erg slaperig en dan wacht men toch nog een tijdje om op bed te gaan. En juist ook dán blijkt men soms heel moeilijk in slaap te kunnen vallen. Men vraagt zich dan vanzelfsprekend af waardoor het komt dat het inslapen op zo'n moment niet wil lukken.

De voor de hand liggende reden waarom men niet kan slapen is, zoals menigeen zal opperen, dat men dan is gaan liggen malen over het één of andere grote probleem, waarmee men geconfronteerd is geraakt. En als men in het leven plotseling te maken heeft gekregen met een ingrijpend probleeem, is het nogal wiedes dat men daar niet goed van zal kunnen slapen. Het leven brengt soms de meest vervelende problemen met zich mee. Maar soms heeft men juist in het geheel geen redenen om te piekeren. Gewoon omdat alles in het leven voor zichzelf op rolletjes blijkt te gaan. Maar ook dán blijkt men op zeker moment niet in slaap te kunnen vallen. Bijvoorbeeld omdat men aan een leuk plannetje ligt te denken, of aan een idee wat men binnenkort eens zou kunnen gaan verwezenlijken. Wat kan men doen wanneer men om al dit soort redenen de slaap maar steeds niet blijkt te kunnen vatten?

De allerbeste oplossing is vaak dat men dan moet ophouden om te proberen in slaap te vallen. Namelijk door uit bed te gaan, zich vervolgens warm aan te gaan kleden en even iets ontspannends te gaan doen. Iets waarvoor men niet erg hoeft na te denken. Zoals het lezen van een makkelijk leesbaar boek; het maken van een kruiswoordpuzzel, of het maken van een nachtwandeling. 'Maar als ik daarna weer op bed ga, lig ik binnen de korste keren weer aan hetzelfde probleem, of over hetzelfde idee te denken', zult u allicht aangeven. Voor u dat doet zou u echter wel even een korte notitie moeten hebben gemaakt van het probleem, of het idee, waaraan u lag te denken. Zodat u daar de volgende dag eventueel aandacht aan kunt gaan schenken. Schrijft u het niet op, dan is de kans groot dat u de dag daaróp niet meer weet wat u de avond daarvóór zo bezighield. Vaak zal blijken dat u aldoende na verloop van ongeveer een half uurtje weer slaperig wordt. Doet zich dat voor, dan is het natuurlijk wel van belang dat u niet langer draalt om naar bed te gaan. Mogelijk zult u zich wel afvragen of u aldus geen slaaptekort oploopt en of u de volgende dag niet goed uitgerust zult blijken te zijn. Dat zal dan meestal erg blijken mee te vallen. Meestal zal het tekort aan slaap wat u aldus heeft opgelopen, zich pas in de avond van de volgende dag blijken voor te doen. En u zult dáárdoor dan allicht juist snel in slaap blijken te vallen. In plaats van het maken van een echte nachtwandeling kan men ook minstens een kwartier in de woonkamer heen en weer gaan lopen. Als men dat eenmaal heeft gedaan, zal men op zijn minst enige vermoeidheid voelen opkomen. En die vermoeidheid heeft dan vervolgens een positief effect op het vermogen om te kunnen inslapen. Mocht men de ervaring hebben dat dit ene kwartiertje van heen en weer lopen onvoldoende is om in te slapen, dan zou men er in het vervolg minstens een half uur van kunnen gaan maken. Misschien lijkt dat u vervelend lang te duren. Als men echter niet op een slungelachtige wijze, maar juist op een pittige wijze heen en weer gaat lopen, zal die tijd verbazingwekkend snel voorbij gaan.

In verband met de problemen betreffende het niet kunnen inslapen (of ook de problemen betreffende het niet kunnen doorslapen), spreekt men wel van 'insomnie'. De letterlijke betekenis hiervan is 'niet slapen'. Iedereen maakt wel eens een periode van slapeloosheid mee. Als men meer dan drie maanden lang meerdere keren per week heel moeilijk in slaap heeft kunnen vallen, of als men in die tijd meerdere keren per week tijdens de nacht gedurende lange tijd wakker ligt, spreekt men reeds zeer terecht van insomnie.

'Om er voor te zorgen dat men 's nachts makkelijk zal kunnen inslapen, moet men 's avonds na acht uur vrijwel niets meer eten', hoort men wel eens verkondigen. En het drinken van een aantal zeer bepaalde dranken moet men ook vermijden, zegt men dan. En dat advies zal zeker kunnen kloppen, maar de vraag is dan vervolgens: 'wat kan men in de avond dan wel nemen en wat beter niet?'

In ieder geval is duidelijk dat men producten waar cafeïne, dan wel theïne in zit, beslist zal moeten gaan vermijden. Dus bijvoorbeeld geen koffie en geen thee en/of cola, maar ook geen chocoladeproducten. Producten waarin veel snelwerkende suikers voorkomen, kan men in de avond ook beter gaan vermijden. Dit omdat de korte opleving van energie welke men daardoor zal kunnen meemaken, funest zou kunnen zijn voor de mogelijkheid om snel in slaap te kunnen gaan vallen. Het gaat dan om al de producten die veel suiker bevatten. Maar ook om producten die koolhydraten bevatten welke snel in suikers kunnen worden omgezet. Zoals: witbrood; koekjes; rijst en allerlei pastaproducten. Als men 's avonds toch iets zou willen gaan eten, dan kiest men liever voor een zuivelproduct, ofwel voor een sneetje volkoren brood wat met kaas is belegd. Dranken waarin alcohol vóórkomt, zijn ook niet bevorderlijk voor de nachtrust. Niet zozeer dat men na alcoholconsumptie niet gemakkelijk in slaap valt, maar omdat de kwaliteit en de diepte van de slaap dan veel minder goed is.

Magnesium heeft een ontspannende werking op het zenuwstelsel. Dat zou dan ook kunnen helpen om beter in te slapen. Want mensen die goed ontspannen zijn, vallen vlotter in slaap. Bij de aanmaak van het hormoon melatonine is magnesium ook van belang. Magnesium heeft dus een tweeledige functie ten aanzien van het vermogen om vlot te kunnen inslapen. Omdat magnesium onder andere in bananen vóórkomt, zou het eten van bananen kunnen helpen bij het inslapen van mensen. Bovendien bevatten bananen de chemische stoffen melatonine en serotonine. Dit zijn beide stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te kunnen slapen. Ook bevatten bananen het aminozuur tryptofaan. Het eten van een banaan in de avonduren kan dus wel bevorderlijk zijn voor het vermogen om vlot in slaap te kunnen gaan vallen. Ondanks het feit dat bananen ook cafeïne bevatten. Als men 's avonds vanwege een lege maag niet kan slapen, als consequentie van het advies om 's avonds geen koolhydraten en suikers tot zich te nemen, dan zou men om dat te voorkómen, dus wel een enkele banaan kunnen gaan nuttigen.

Om vlot in te kunnen slapen, helpt het soms ook om voor het naar bed gaan een warme douche te gaan nemen. En verder om in bed sokken te gaan dragen, tenminste als men meerdere keren heeft ervaren dat men niet in slaap valt doordat men hierbij 'door het hebben van koude voeten' wordt gestoord. Alle feiten die het in slaap vallen kunnen gaan hinderen, moet men in vooraf uit de weg gaan ruimen. Mocht men behoefte hebben aan meer algemene informatie over de kunst van het slapen, dan kan men ook op de volgende link gaan klikken: slaapwijzer.

Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.