KLIK HIER VOOR INFORMATIE |
GEZONDHEIDSTIPSERVARINGEN EN INZICHTEN |
CLICK HERE FOR |
Wanneer iemand kort het bewustzijn verliest, noemen we dat een 'wegraking', of een 'absence'. Deze afwijkende bewustzijnstoeatand wordt ook wel aangeduid als 'toeval', of als 'wegraking'. Ook spreekt men wel van 'convulsie'. Een absence is een bepaald type epileptische aanval die slechts enkele seconden duurt. Ze ontstaat meestal op heel jonge leeftijd. En ze kan tot aan de puberteit vóórkomen. Bij een absence wordt het bewustzijn minder, of valt het contact met de omgeving even helemaal weg.
De aanval die als een absence wordt beschouwd, begint plotseling en eindigt al evenzeer plotseling. Soms ervaart men hierbij enige subtiele schokjes in de handen. Het zijn al met al kortstondige aanvallen van bewusteloosheid die niet worden veroorzaakt door een invloed van buitenaf, zoals een hersenschudding. Soms buigt men hierbij het hoofd iets voorover, of juist iets achterover. De ogen kunnen wegdraaien, ofwel even gaan knipperen. Men zal het bewustzijn korte tijd kunnen verliezen en men zal doorgaans stoppen met datgene waarmee men bezig was. De convulsies, of toevallen ontstaan door het krampachtig samentrekken van de betreffende spieren.
Deze wegrakingen ontstaan door een plotselinge en tijdelijke verstoring van de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen.
Let wel: er zijn een aantal belangrijke 'Do's and Don'ts' bij het zien van een persoon met een soort van epileptische aanval:
Iets wat bij absences een rol mee kan spelen, is een lage bloedsuikerspiegel. Maar ook flauwvallen. En zelfs het ondergaan van de één of andere angstaanval. Klik voor informatie over angstaanvallen op de voorgaande link.
Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.