KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCHWondroos

Wondroos is een ontsteking van de diepere lagen van de huid, dit bij de aanwezigheid een wond(je). Deze ontsteking moet potentieel als zeer gevaarlijk worden beschouwd. Deze vorm van ontsteking staat niet alleen onder de naam 'wondroos' bekend, maar ook onder de naam 'belroos'. Artsen noemen deze kwaal echter 'erysipelas'. De huid wordt bij wondroos glanzend rood. Dat is een opvallend symptoom van deze kwaal. En de huid zal hierbij ook opmerkelijk pijnlijk aanvoelen. Verder kan de huid hierbij ter plekke warm en dik zijn. De bacteriën die wondroos overbrengen, kunnen ondermeer via een huidwond(je) het lichaam binnen zijn gekomen. Zo'n wondje kan bijvoorbeeld door voetschimmel zijn ontstaan. Maar ook wel door een heel ordinaire oorzaak. Zoals door stoten van een bepaald lichaamsdeel. Men kan dan daarna wondroos in dat betreffende lichaamsdeel krijgen. Als men ook maar enigszins het vermoeden heeft dat men wondroos zou kunnen hebben opgelopen, zal men zonder delay een arts moeten gaan consulteren. Bij wondroos kan men vrij hoge koorts krijgen. Het is dan ook beslist oppassen met deze kwaal.

Bij iedereen is deze bacterie op de huid aanwezig, maar ze is op de intacte huid beslist onschuldig. Om problemen te kunnen veroorzaken, moet de bacterie op zeker moment de één of andere 'porte d’entrée' vinden om in de huid en in de lederhuid van de patiënt te kunnen doordringen. De localisatie van de wondroos geeft vaak een aanwijzing voor de plaats van de 'porte d’entrée'. Er zal zich daar allicht een wond(je) blijken te bevinden. Mensen die eenmaal wondroos hebben gehad, blijken een grotere kans te hebben om op een ander moment opnieuw wondroos te bekomen. Omdat ook voetschimmel toegang in de huid kan verschaffen voor de wondroosbacterie, geldt het algemene devies om niet te lang, zonder behandeling hiervan, rond te blijven lopen.

Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.