KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCHVoetschimmel

Voetschimmel is een infectie van de voet, die wordt veroorzaakt door dermatofyten. Onder medici staat voetschimmel bekend als 'tinea pedis'. Ze leidt tot klachten van grijs-witte huidschilfertjes en kloofjes tussen de tenen, welke soms met jeuk gepaard gaan. Voetschimmel kan zich ontwikkelen wanneer de beschermende functie van de huid niet goed werkt.

Om voetschimmel te voorkómen, is het zaak te zorgen voor een droog milieu voor de voeten. Dat wil zeggen: droge voeten; droge sokken en droog schoeisel. En het niet met blote voeten betreden van natte vloeroppervlaktes. Als er zich zeepresten op de voeten bevinden zal dat voor de voetschimmel gunstige omstandigheden geven om zich te ontwikkelen. Als men rijkelijk van badshampoo gebruik heeft gemaakt, dan moet men ervoor zorgen dat men de voeten na het baden goed met schoon water afspoelt. Men name tussen de tenen en onder de voetzolen. Als het bad door de vorige gebruiker niet droog is achtergelaten, of als de vloer van de doucheruimte door de vorige gebruiker niet goed droog is gemaakt, zijn de omstandigheden zodanig dat men daarin voetschimmel kan oplopen. Dit gebeurt vooral als zich op die delen van de voet open wondjes bevinden.

Ouderen, zowel als mensen met verminderde weerstand en als mensen met diabetes mellitus, zijn gevoeliger voor schimmelinfecties. Maar ook bij mensen die chemokuren gebruiken, of die hiv hebben, doet zich die verhoogde gevoeligheid voor. Als de voetschimmel diep in de huid zit, kan men er ook toe overgaan om anti-schimmelpillen te gaan slikken. Maar pas op: dat zijn beslist zware medicijnen. Hieraan zijn dus verschillende restricties verbonden.

N.B. 'Tenenkaas' heeft geen relatie met voetschimmel en is geen huidaandoening. Maar ze is een bacteriële ophoping, die in samenstelling vergelijkbaar is met smegma, of met tandplak. En er zijn hiervoor geen directe kwalijke gevolgen voor de gezondheid aanwezig.

Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.