KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCH



Wandelen met (wandel-)stokken

Als men bij het lopen één of meerdere wandelstokken gebruikt, zal men dat niet altijd alleen doen omdat men daar slechts vanwege gezondheidsredenen niet meer zonder kan. Nee, tegenwoordig ziet men ook veelvuldig dat mensen om sportieve redenen van 'wandelstokken' gebruik maken. In dat geval denken wij in feite aan de wandelsport die als 'Nordic Walking' bekend staat. De beide stokken die bij deze sport bij het wandelen worden gebruikt worden daarbij daarbij 'poles' genoemd. Het gaat in feite om aangepaste skistokken. Nordic Walking lijkt op gewoon wandelen, maar men gebruikt daarbij niet alleen de benen, maar ook de rug, de armen en de schouders. De stappen die men maakt zijn krachtiger en men loopt ook nog eens duidelijk sneller. Tot wel 8 kilometer per uur. Dat komt door de twee stokken (poles) die men bij iedere stap gebruikt. Die loopsnelheid is twee keer zo hoog als bij normaal wandelen. Want daarbij is een snelheid van 4 kilometer per uur heel gebruikelijk.

Voordat men met poles kan gaan wandelen, zal men deze eerst moeten gaan aanschaffen. In plaats van wandelen met poles kan men ook gaan wandelen met zogenaamde 'smoveys'. Deze wijze van wandelen heet 'smovey walking'. Men wandelt hierbij met de speciale ringen (zogenaamde smoveys) in de handen. In deze ringen zitten kogeltjes die voor trillingen zorgen. Deze trillingen hebben een positief effect op de spieren en de gewrichten van de wandelaar, ze versterken de wervelkolom van de wandelaar, en ze verbeteren de stabilisatie en coördinatie van de wandelaar. De armbewegingen komen hierbij overeen met die bij Nordic Walking. Het voordeel hiervan is dat men de speciale 'poles', die men bij Nordic Walking nodig heeft, hierbij niet hoeft te gebruiken. Wel zullen de rubberen stoppers aan de onderkant van de wandelstokken dan versneld gaan afslijten. Probeer bij het lopen met gewone wandelstokken recht vooruit te kijken en niet naar beneden naar de loophulp. Dit zal mensen helpen om veel beter in balans te blijven.

De gewone wandelstok is doorgaans een houten stok die door ouderen in min of meer rechtopstaande stand wordt gebruikt, met als doel om het lopen te vergemakkelijken. En ook met als doel een extra steun te zijn tegen omvallen van die ouderen. Als de wandelstok in schuine stand door de wandelaar wordt gebruikt, zoals men ook wel ziet, is dat om zich enigszins tegen de grond af te zetten. Dit wordt met name gedaan als de betreffende gebruiker goed ter been is. Door onder die omstandigheden enige druk op de stok te zetten zal men gemakkelijker kunnen lopen, terwijl de steun die men op deze wijze van de stok ervaart, ook voorkómt dat men al te gemakkelijk zal komen te vallen.

Gewone wandelstokken worden ook gebruikt door mensen die bijvoorbeeld door een blessure niet goed ter been zijn. Als die blessure zich aan het linkerbeen voordoet, zal men de wandelstok daarbij in de rechterhand moeten gaan nemen. En als de blessure zich aan het rechterbeen voordoet, zal men de wandelstok daarbij in de linkerhand moeten gaan nemen. Houd de wandelstok dus aan de kant van het goede been in de hand. De schacht van de wandelstok kan zijn gemaakt van hout, van metaal, van carbon en van andere materialen. Sommige schachten zijn inschuifbaar of opvouwbaar, zodat ze makkelijker zijn mee te nemen. Voor de juiste lengte gaat men rechtop staan met de schoenen aan en de armen langs de zij. De bovenkant van de wandelstok moet reiken tot aan de vouw van de pols. Als de wandelstok de juiste lengte heeft, maakt de elleboog een hoek van 15-20 graden als men de wandelstok vasthoudt terwijl men staat. Meestal is de lengte van een wandelstok gelijk aan de helft van de lichaamslengte in centimeters van de gebruiker (met schoenen aan gemeten). Dat gegeven kan men als uitgangspunt gebruiken.

De wandelstok kan bij iedere stap rechtstandig worden verplaatst. In dat geval zal men bij iedere stap een tik kunnen gaan horen. Als men dat als irritant gaat ervaren, kan men de wandelstok ook enigzins slepend met zich mee gaan nemen. Als men dat doet, zal men ook nog wat meer steun van de stok gaan ervaren.

Let wel op dat men de wandelstok niet door de excrementen van honden heen sleept. Want zie de wandelstok tijdens de wandeling dan maar weer eens goed schoon te krijgen.

Voor informatie over de veelzijdigheid van het wandelen klikt u op de voorgaande link.