KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCHAcuut optredende, slechte spiercoördinatie

Lijkt u zeer plotseling onhandig te zijn geworden? Bent u acuut op een zwalkende wijze gaan lopen? Botst u ineens vrij vaak ergens tegen aan? Struikelt u plotsklaps frequenter dan u gewend bent? Loopt u de laatste tijd weleens zomaar tegen een deurpost aan? Laat u, veel vaker dan u gewoon bent, iets uit handen vallen? Stoot u de laatste tijd vaker dan anders een glas drinken om? Lijkt u sinds kort onhandig te zijn geworden bij het opstappen op de fiets? Lijkt uw proprioceptie (positiezin) te zijn verslechterd? Is uw snelheid van fietsen en uw looptempo plompverloren veel langzamer geworden? Raakt u de perfecte controle over uw sluitspieren enigszins kwijt? Hebt u geheel onverwachts last van een slechte motoriek door motorische storingen? En lijkt niet alleen uw spiercoördinatie, maar ook nog eens uw spierkracht abrupt veel slechter te zijn geworden?

Dan zou het weleens kunnen zijn dat u aan een ontsteking van de wanden van de bloedvaten bent komen te lijden. Dat wil zeggen: de ziekte die onder artsen bekend staat als 'vasculitis'. Eén van de meest op de voorgrond tredende symptomen van vasculitis is, dat men ineens veel minder kracht in de spieren heeft, dan eerder het geval was. En dan met name in de quadriceps. Een ander belangrijk symptoom van vasculitis is dat de aansturing van de spieren (door de zenuwen) slechter wordt. Het hiervoor reeds genoemde verlies aan spierkracht in de quadriceps merkt men met name wanneer men uit een gemakkelijke stoel wil gaan opstaan, of wanneer men uit bad wil gaan. De quadriceps zijn de grootste en sterkste spiergroepen van het lichaam. Als de werking ervan achteruitgaat, komt de afname aan spierkracht in de quadriceps bij deze ziekte dan ook soms op dramatische wijze tot uiting. Spieren hebben voor hun eigen goede functioneren voeding en zuurstof nodig. Dat is ook het geval voor het goede functioneren van de zenuwen. En dan in dit geval de zenuwen die de werking van de spieren moeten aansturen. De voedingsstoffen en de zuurstof moeten door het bloed worden aangevoerd. Als de bloedtoevoer door de vaatwandontsteking slechter wordt, gaat niet alleen de spierkracht achteruit, maar dus ook de werking van de zenuwen. Vandaar ook de hierboven gemelde achteruitgang in spiercoördinatie. Een goede spiercoördinatie is voor het overige vooral ook van belang bij het uitvoeren van allerlei lichaamsacties waarbij precisie is vereist.

De hier beschreven onregelmatige en ongeordende aansturing van de spieren van de ledematen en de romp, kan bij andere mensen de indruk geven dat men te diep in het glaasje heeft gekeken. Bij deze kwaal, die als ataxie bekend staat, is de fijne coördinatie van spierbewegingen gestoord geraakt. In eerste instantie zijn de meest op de voorgrond tredende verschijnselen vooral: onzekerheid bij het lopen, onvoldoende evenwicht, struikelen, slordig schrijven en het uit de handen laten vallen van voorwerpen. Ook de spraak begint vaak al in een vroeg stadium onduidelijk te worden. Later kunnen nog andere verschijnselen optreden, zoals ondermeer een verminderd gevoel aan de benen en de handen, koude voeten en afnemende spierkracht.

Wilt u meer informatie over Vasculitis weten, dan kunt u die informatie op deze site vinden door het aanklikken van de voorgaande link.Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.