KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCHOorsmeer (de aandachtspunten)

In de oren van mensen bevindt zich een natte en gelig gekleurde substantie welke van nut is voor het afschermen van het binnenoor tegen water en tegen andere soorten vocht. Deze substantie staat onder medici als 'cerumen' bekend. Maar in het Nederlands spreekt men normaal gesproken van 'oorsmeer' en in het Engels van 'earwax'. Een gezonde gehoorgang hoort oorsmeer te bevatten. Tegelijkertijd vormt oorsmeer een beschermingslaagje voor de kwetsbare huid in de gehoorgang en vangt het stofjes en vuil op en kan het insectjes tegen houden. Door de samenstelling van het oorsmeer vormt het een onprettige omgeving voor bacteriŽn en schimmels. Zo nu en dan zorgt oorsmeer echter voor problemen. Oorsmeer kan van zowel vochtige, als van droge 'consistentie' zijn. Bij het ouder worden ziet men vaak een snelle indikking van oorsmeer, zodat het oorsmeer hard; brokkelig en scherp wordt. Normaal gesproken bevindt het oorsmeer zich niet al te diep de gehoorgang. Dat is maar goed ook, omdat het anders teveel hinder zou gaan veroorzaken.

Wilt u ondanks het nut hiervan toch proberen om het oorsmeer te verwijderen? Dan dient dat wel op een veilige manier te gebeuren. En beslist niet met een wattenstaafje, of met het één of andere stokje. Als men namelijk te diep met dat soort voorwerpen in de gehoorgang gaat peuteren, is een beschadiging van het 'trommelvlies', wat zich in de gehoorgang bevindt, lang niet denkbeeldig. Wanneer men met harde voorwerpen in de gehoorgang gaat peuteren is beschadiging van de kwetsbare huid in het oor ook erg voor de hand liggend. En daardoor kan dan gemakkelijk een pijnlijke ontsteking in het oor ontstaan. Vaak wordt met de hiervoor genoemde soort voorwerpen het oorsmeer ook nog eens dieper in de gehoorgang geduwd, in plaats van dat het eruit wordt verwijderd.

Het apparaatje met de naam: 'Earscratcher' is in dat geval mogelijk een aanrader. Dat apparaatje heet speciaal ontworpen te zijn om oorsmeer en huidschilfers veilig uit het oor vandaan te halen. De lus op de Earscratcher zou voorkómen dat men het oor van binnen beschadigt. Men kan de Earscratcher het beste kort na een douche gaan gebruiken. Het oorsmeer is dan immers van wat wekere consistentie. Maar let wel: voor men een dergelijk voorwerp gebruikt, is het wel van belang om bij een arts te informeren of dit wel werkelijk veilig voor dit doel kan worden gebruikt.

P.S. Voor informatie over andere oorproblemen welke op deze site voorkomt, kan men op de volgende link gaan klikken: andere ooraandoeningen

Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.