KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCH



Nier- en urinewegstenen

"Nierstenen" leveren geen gezondheidsproblemen op, maar "urinewegstenen" des te meer. Hoewel het in beide gevallen om dezelfde soort stenen gaat, is de plaats waarin ze zich bevinden allesbepalend. De afvalstoffen die zich in de nieren bevinden worden normaal gesproken in opgeloste vorm samen met de urine uit het lichaam afgevoerd. In het geval die afvalstoffen echter niet volledig in de urine zijn opgelost kunnen er in het nierbekken kristallen of steentjes worden gevormd. En die steentjes kunnen dan vervolgens in de urineweg komen vast te zitten, tenminste in zoverre ze niet alsnog met de urine worden uitgeplast. Een in de urineweg vastzittend steentje kan als een scherpe pijn in de buik of in de zij worden waargenomen. Om die pijn doeltreffend genoeg te onderdrukken is het nodig om een pijnstiller in te gaan nemen die sterk genoeg is om dat voorelkaar te krijgen. Om een dergelijke pijnstiller in een efficiënte dosis te kunnen verkijgen, heeft men een recept van de huisarts nodig. Voor het stellen van de diagnose, zal men overigens toch al een visite van de huisarts hebben aangevraagd. Daarom zal het vervolgens geen moeite zijn om een dergelijk recept "stante te pede" te kunnen verkrijgen.

Voor het overige zal de huisarts op dat moment allicht niet verder therapeutisch handelend gaan optreden. De reden daarvoor is dat nierstenen ook regelmatig uit zichzelf losschieten. Wel kunnen huisartsen een pijnstiller per injectie aan de patiënt geven. Het betreffende medicijn werkt dan sneller. En dat zal voor de patiënt dan voorlopig uitkomst kunnen bieden. Een niersteenaanval is dermate pijnlijk dat patiënten soms van de pijn over de vloer gaan kruipen. Dit omdat zij dan spreekwoordelijk niet weten waar zij het moeten gaan zoeken. Een niersteentje kan overigens ook tot een infectie aan de urinewegen gaan leiden. En een niersteentje kan ook voor stuwing zorgen in de urinewegen. Een opgezwollen urethra onstaat als de urine niet normaal kan afvloeien door een verstopping in de urinewegen. De pijn die een vastzittend steentje in de in de urinewegen kan veroorzaken, staat ook wel bekend als "koliek", dat wil zeggen een hevige pijn door krampen in een hol orgaan.

Bij een koliek is in het algemeen sprake van:

De hevige, krampachtige pijn is bij een niersteenkwaal vaak van repeterende aard. Als na het bezoek van de huisarts de pijnstillers onvoldoende blijken te helpen, is het noodzakelijk opnieuw contact op te nemen met de huisarts. Dat is ook van belang als men koorts blijkt te hebben gekregen. En als men pijn bij het plassen blijkt te vernemen. Nierstenen kunnen namelijk ook "atypische klachten" veroorzaken. Zoals buikpijn, misselijkheid en braken, als ook moeilijkheden met plassen, of chronische urineweginfecties.

Nierstenen kunnen ook goed worden behandeld met een zogenaamde niersteenvergruizer. Een niersteenvergruizer is een apparaat waarbij door middel van schokgolven energie wordt opgewekt. Deze energie wordt geconcentreerd op de plaats waar de niersteen zich bevindt. Hierdoor wordt deze vergruisd tot zeer kleine stukjes. Deze kleine stukjes steen zal men gewoon via de natuurlijke weg weten uit te plassen.

Mannen die last hebben van nierstenen, lijken daar overigens ook op een zeer natuurlijke wijze van verlost te kunnen worden. Namelijk door middel van "seks". En dan met name wanneer zij meerdere malen per week seks hebben. Dat komt naar men aanneemt, doordat een erectie de aanmaak van "stikstofmonoxide" stimuleert. Deze stof heeft namelijk een relaxerende uitwerking op spieren. En dus ook op de spieren van de urineleider. Dit heeft tot gevolg dat er een spontane lozing van nierstenen zal plaatshebben, tenminste voorzover die nierstenen kleiner zijn dan 6 mm in doorsnee.

Mocht men overigens het grote belang van de nierfunctie inzien, en daar meer over willen weten, dan zou men op deze link kunnen gaan klikken.