KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCHKniepijn

Pijn aan de knie is vaak pijn aan het ‘kniegewricht’. Maar let wel: de term ‘kniegewricht’ is in feite niet een geheel juiste term. Het kniegewricht bestaat namelijk uit twee gewrichten.In de knie van mensen bevindt zich niet slechts één enkel gewricht, maar daarentegen uit juist twee verschillende gewrichten. Het wordt daarom een samengesteld gewricht genoemd. Dit samengestelde gewricht kan onderverdeeld worden in de volgende twee gewrichten: De Articulatio tibiofemoralis en de Articulatio patellofemoralis. Dit laatste gewricht is in feite het knieschijfgewricht. Het uiteinde van het bovenbeen en het uiteinde van het onderbeen passen niet helemaal precies op elkaar. Om ze desondanks toch goed in het kniegewricht te kunnen laten bewegen, zitten er twee schijven tussen de botdelen van het bovenbeen en dat van het onderbeen, de zogenaamde mensci (enkelvoud: meniscus).

Deze beide mensci hebben het onder andere bij de voetbalsport zwaar te duren. Dit omdat ze niet goed bestand zijn tegen een trap met de harde snuit van een voetbalschoen. Wanneer een meniscus eenmaal is beschadigd, kan dit veel pijn en veel problemen met de knie veroorzaken. Dit valt goed te voorkómen, door te besluiten niet aan die sport mee te gaan doen (althans niet in zoverre men daarbij pertinent voetbalschoenen met een harde snuit wenst te dragen). Want waarom zal men het risico willen lopen om na een vervelende trap tegen één van de knieën tegen dit soort invaliderende problemen op te gaan lopen. Is het meedoen aan deze sport dat wel echt waard? Nee toch, zeker?

Kniepijn kan ook gelocaliseerd zijn in het kniegewricht: Articulatio patellofemoralis. Om tijdens het lopen die pijn te verminderen, draagt men daartegen wel een speciaal bandje om de onderkant van de knie (een dergelijk bandje wordt Patello-bandje genoemd). Een stukje sporttape (kinesiotape) werkt voor dit doel trouwens minstens zo goed. Tenminste als men met die tape de knieschijfpees weet aan te drukken. Kinesiotape is de tape met de opvallend felle kleuren, die bij een drogist of bij een apotheek vaak wel voorradig is. Maar ook wel bij een gespecialiseerde sportzaak.

Mocht u op deze website zoeken naar verdere informatie over meniscusproblemen, dan kunt u op de hieraan voorafgaande link gaan klikken.

Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.