KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCH

Hormesis

Hormese of hormesis (Grieks: 'prikkeling') is in de toxicologie het fenomeen dat een stof, die in hoge dosis schadelijk is voor een organisme, bij lage dosis positieve effecten kan hebben. In de biologie en geneeskunde wordt hormese gedefinieerd als een adaptieve reactie van cellen en organismen op matige stress. Dit principe omvat niet alleen de maar ál te goed bekende toxines, maar ook zaken als 'hitte', 'koude', radioactieve straling', of intensieve sportuitoefening.

De prikkelende werking die van 'de gelijksoortige zaken uitgaat, zou de werking van de betreffende zaken kunnen verklaren. Deze herstellende reactie ontstaat zowel op basis van hormesis (gelijksoortigheid) tot stand, alswel op basis van de verbindingen tussen silica en nanodeeltjes in de remedie. Nanodeeltjes en hormesis lokken de biologische reactie van het lichaam uit.

De Nederlander Wim Hof past bij zijn trainingen 'koude' toe om de vermeende genezende werking die daar van uitgaat. Maar door het 'Shallow Water Blackout-effect,' is dat beslist niet van gevaar ontbloot. Het plotselinge bewustzijnsverlies wat hierbij kan optreden, brengt onder water groot gevaar met zich mee, met eventuele verdrinking als gevolg. Het zuurstof-gebrek dat door 'breathholding' ontstaat, is daarbij een belangrijke veroorzakende factor. Breathholding staat ook wel bekend als: adem-retentie'.

Het hierboven aangehaalde gevaarlijke verschijnsel treedt met name op bij herhaaldelijk langdurig onder water blijven, vooral na voorafgaande hyperventilatie. Door 'Shallow Water Blackout-effect,' ontstaat er een tekort aan CO2 (kooldioxide) in het bloed en uiteindelijk ook een tekort aan O2 (zuurstof). De prikkel die we voelen om adem te moeten halen als we onder water zijn, wordt veroorzaakt door een toenemende hoeveelheid koolzuur. Te weinig koolzuur onderdrukt die prikkel. En met het toenemende tekort aan zuurstof in de hersenen ontstaat er bewusteloosheid. En tenslotte een snelle dood.

N.B. Hormesis wordt ook gedefinieerd als'goede stress'. Stress in kleine doses kan bijvoorbeeld gunstig zijn en het algehele energieniveau van je lichaam verhogen. Zoals warmte, kou, lage zuurstofniveaus en caloriebeperking.

Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.