KLIK HIER VOOR INFORMATIE |
GEZONDHEIDSTIPSERVARINGEN EN INZICHTEN |
CLICK HERE FOR |
Als u na afloop van een stevige wandeling één of meerdere blauwe teennagels blijkt te hebben, is het duidelijk dat de betreffende tenen in het nauw hebben gezeten. En als u de goede gewoonte hebt om regelmatig een flink stuk te gaan wandelen, zal dan vervolgens blijken dat men niet meer van die blauwe teennagels afkomt. Want onder dezelfde omstandigheden, zal dan na iedere stevige wandeling dit probleem zich opnieuw gaan manifesteren. De bloeduitstorting die in dergelijke gevallen onder ieder van uw blauwe teennagels aanwezig is, heeft dan geen tijd te herstellen. Het uitgroeien van de nagels neemt minstens een half jaar in beslag en ongetwijfeld heeft u dan allang weer opnieuw een of meerdere keren gewandeld. Dit probleem is vanzelfsprekend minder een gezondheidsprobleem dan een esthetisch probleem. Maar als u er in uw sociale leven door zou worden beperkt (bijvoorbeeld doordat u uit schaamte ervoor niet meer in het zwembad zou gaan zwemmen) kan dit uw gezondheid indirect wel gaan schaden. Daarom is het wel verstandig de oorzaak van dit probleem weg te gaan nemen. Allereerst kan men ertoe overgaan om voor het wandelen schoenen aan te gaan schaffen met een ruime voorvoet. Verder moet men er rekening mee houden dat wandelschoenen altijd een maat groter moeten zijn dan welke voor uw grootste voet nodig is. Voor het voorkómen van blauwe teennagels is het ook ten zeerste van belang dat u de voeten bij het wandelen goed afwikkelt. Daarvoor landt u steeds op de hak van de voet die u naar voren zet en u eindigt uw pas op uw voorvoet en uw tenen. Bij het goed afwikkelen van uw voeten, zult u ook als vanzelf sneller gaan lopen. Bij het afwikkelen van uw voeten, tijdens het lopen, moet er in de voorkant van uw schoenen minstens een halve centimeter ruimte aanwezig zijn. Verder zal u uw schoenen voldoende strak moeten gaan veteren, om te voorkomen dat uw voeten tijdens het wandelen naar voren gaan schuiven in uw schoenen. Mochten één of meerdere van uw tenen enigszins omhoog staan, dan is ook om die reden meer ruimte in de voorvoet van uw schoenen noodzakelijk. Ook daar moet u dan rekening mee houden. Als u vervolgens, ondanks dat u met deze adviezen rekening heeft gehouden, toch nog steeds last heeft van blauwe teennagels na het wandelen, dan is er mogelijk iets geheel anders aan de hand.
In dat geval draagt u mogelijk steunzolen in uw schoenen. Die steunzolen heeft u natuurlijk met goede gezondheidsbevorderende bedoelingen aangeschaft. En het zou te gek zijn om te menen dat u daar nu wel zonder zou kunnen. Maar die steunzolen nemen wel de nodige ruimte in beslag in uw schoenen. En het is vanzelfsprekend dat die ruimte er niet altijd is, vooral niet als u door te gaan wandelen meer ruimte in uw schoenen zou moeten hebben. Voor dit probleem is er echter wel een goede oplossing voorhanden. Want er zijn schoenen in de handel met een uitneembaar voetbed. In de holte van de schoenen, waar het betreffende losse voetbed in ligt, past dan uw steunzool. Op deze wijze is in uw schoenen meer ruimte aanwezig en uw tenen zullen dan ook minder gauw in de knel komen tijdens het wandelen. Als u speciale wandelschoenen voor uw wandelsport prefereert, zou u ook wandelschoenen met een uitneembaar voetbed kunnen gaan aanschaffen. Die zijn wel degelijk verkrijgbaar. Wanneer u steunzolen in de schoenen draagt, is er nóg een heel plausibele reden waarom u na een wandeling blauwe teennagels zou kunnen gaan krijgen. Namelijk door het, tijdens het lopen, bij iedere stap naar voren schuiven van uw voeten. Dit verschijnsel doet zich met name voor wanneer de steunzolen opmerkelijk glad zijn. De voeten dienen tijdens het lopen goed gefixeerd in de schoenen te blijven zitten. Maar als de steunzolen te glad zijn, lukt dat niet. Al hoe strak u uw veters ook aan zou trekken. "Maar wanneer zijn steunzolen dan dermate glad dat dit verschijnsel zich voordoet?", zult u mogelijk vragen. Dat gebeurt als de leren bekleding van de steunzolen geheel is verdwenen. Er rest dan nog slechts een glad metalen deel van de steunzolen. En op dat metalen deel van de steunzolen zullen uw voeten, tijdens het wandelen, veel te gemakkelijk naar voren gaan schuiven. Waardoor de vóórvoet van uw voeten, in uw schoenen, in de knel komt te zitten. Mocht het verschijnsel van het onstaan van blauwe teennagels zich slechts aan één van uw voeten voordoen, dan is het in dat geval vaak de kortste voet. Uw kortste voet zal namelijk de neiging hebben meer heen en weer te gaan schuiven dan uw langste voet. Dit is in grote tegenstelling tot wat men verwacht wanneer men ziet dat de teennagels aan slechts één van beide voeten blauw zijn geworden. Men denkt dan immers al gauw dat juist de vóórvoet van die betreffende voet meer ruimte in de schoen nodig heeft.
Blauwe teennagels doen zich ook voor wanneer men steunzolen in de schoenen draagt die iets te kort zijn. Mogelijk waren die steunzolen op een eerder moment lang genoeg, maar hebt u ze afgeknipt omdat u ze in schoenen wilde dragen die iets kleiner zijn dan uw andere schoenen. Als u die afgeknipte steunzolen vervolgens in de schoenen bent gaan dragen waarvoor ze waren gemaakt, dan zullen de steunzolen (samen met uw voeten) in die schoenen naar voren schuiven. En net als bij te gladde steunzolen, kunnen ook dan uw tenen in de knel komen. Met als gevolg dat er bloedingen onder nagel van de tenen kunnen ontstaan.
Het verschijnsel "blauwe nagels" is overigens niet altijd zo onschuldig als het wel lijkt. Het vóórkomen van blauwe nagels kan namelijk ook wijzen op de aanwezigheid van perifere cyanose. Hierbij is er sprake van een onderverzadiging van het bloed aan zuurstof. Dit probleem verdient serieuze medische aandacht. Consulteer in ieder geval uw huisarts wanneer u bemerkt dat één of meerdere nagels volledig blauw zijn; er bijkomende wonden aan de betreffende vinger of teen aanwezig zijn; er sprake is van hevige pijn aan de betreffende vinger of teen.
P.S. Mocht u informatie zoeken over een mogelijke oorzaak voor het ontstaan van een blauwe vinger, dan kunt u die vinden door op deze link te klikken.
Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.