KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCHAstma

Astma is een variabele, vaak aanvalsgewijs optredende vernauwing van de kleine luchtwegen op basis van verhoogde gevoeligheid voor allergische prikkels (zoals huisstofmijt, kat, hond, schimmels, berk of kruiden) en niet-allergische prikkels (zoals inspanning, rook, stof, mist, kou, virale luchtweginfecties), met als onderliggend mechanisme een chronische ontstekingsreactie van de luchtwegen.

Het is een aandoening van de luchtwegen met vele ‘gezichten’. Je kunt astma hebben en ook een wereldtitel halen bij bijvoorbeeld het schaatsen. Het andere uiterste is dat je ondanks een goede behandeling tot weinig in staat bent en arbeidsongeschikt bent geworden. Astma is een gevoeligheid van het immuunsysteem die leidt tot vernauwingen en verkrampingen van de luchtwegen. Verontreinigingen, stof, virusinfectie, koude lucht en tal van andere zaken kunnen aanvallen van astma veroorzaken.

Maar astma kan ook worden uitgelokt door overademen, wat de reden is voor het feit dat het zo vaak optreedt bij lichamelijke inspanning, een aandoening die inspanningsastma wordt genoemd. Zowel in rust als bij inspanning hebben astmatici over het algemeen de neiging om meer te gaan ademen. Soms veel meer dan mensen die geen astma hebben. Zodra een aanval inzet, gaat het van kwaad tot erger. Lucht raakt opgesloten in de longen en de doorgangen vernauwen zich, wat het moeilijker maakt om lucht naar buiten en terug naar binnen te krijgen. Met meer ademen, maar ook meer gevoelens van ademnood tot gevolg, en dus meer vernauwing, meer paniek en meer stress. Voor asmatici is de simpele oplossing van hun enorme probleem gelegen in het zichzelf trainen om minder te ademhalen.

Kinderen die een astma-aanval hebben, zullen tijdens die aanval moeilijk adem kunnen halen, omdat de luchtwegen op dat moment vernauwd zijn. Hierdoor zullen zij last krijgen van benauwdheid, van hoesten en van piepen. Met name kinderen die in het verleden een beugel hebben gedragen, worden vaak met astma geconfronteerd. Deze kinderen zullen verbetering van hun klachten kunnen bereiken door zich te trainen om iets langere tijd over de uitademing te gaan doen.

Astma is een gevoeligheid van het immuunsysteem die leidt tot vernauwingen en verkrampingen van de luchtwegen. Verontreinigingen, stof, virusinfectie, koude lucht en tal van andere zaken kunnen aanvallen van astma veroorzaken. Maar astma kan ook worden uitgelokt door overademen, wat de reden is voor het feit dat het zo vaak optreedt bij lichamelijke inspanning, een aandoening die inspanningsastma wordt genoemd. Zowel in rust als bij inspanning hebben astmatici over het algemeen de neiging om meer te gaan ademen. Soms veel meer dan mensen die geen astma hebben. Zodra een aanval inzet, gaat het van kwaad tot erger. Lucht raakt opgesloten in de longen en doorgangen vernauwen zich, wat het moeilijker maakt om lucht naar buiten en terug naar binnen te krijgen. Met meer ademen, maar ook meer gevoelens van ademnood tot gevolg, en dus meer vernauwing, meer paniek en meer stress. Voor asmatici is de simpele oplossing van hun enorme probleem gelegen in het zichzelf trainen om minder te ademhalen. Kinderen die een astma-aanval hebben, zullen tijdens die aanval moeilijk adem kunnen halen, omdat de luchtwegen op dat moment vernauwd zijn. Hierdoor zullen zij last krijgen van benauwdheid, van hoesten en van piepen. Met name kinderen die in het verleden een beugel hebben gedragen, worden vaak met astma geconfronteerd. Deze kinderen zullen verbetering van hun klachten kunnen bereiken door zich te trainen om iets langere tijd over de uitademing te gaan doen.

NB

Voor informatie over inspanningsastma klikt u op de voorgaande link.