KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCHEen acuut verstopte neus

Het erectiele weefsel in de neus kan door zwelling van de neusslijmvliezen de doorgang van de neus belemmeren. Die slijmvlieszwelling kan zich onder verschillende omstandigheden manisfesteren. Bij een allergie; bij een bacteriële infectie; bij een virusinfectie; bij een verkoudheid; of bij de aanwezigheid van een 'corpus alienum' kan een dergelijke slijmvlieszwelling optreden. Een verstopping bij verkoudheid komt heel vaak voor. Door de grote productie van slijm evenals door de zwelling van het slijmvlies, raakt de neus verstopt. Het slijmvlies in de neus bevochtigt de ademlucht en warmt haar op tot aan de lichaamstemperatuur en het filtert tegelijkertijd deeltjes en verontreinigingen uit de ademlucht weg. Het slijmvlies is constant in beweging, voortglijdend met ongeveer 1 cm per minuut. Als een eindeloze lopende band verzamelt het slijmvlies rommel, die met de ademlucht de neus is binnengekomen, die het vervolgens via de keel naar de maag transporteert, waar de troep door het maagzuur wordt geneutraliseerd, aan de darmen wordt doorgegeven en tenslotte wordt uitgescheiden uit het lichaam. De hiervoor genoemde 'lopende band' beweegt niet uit zichzelf. Ze wordt voortgedreven door miljoenen piepkleine structuren, de zogenaamde 'cilia'. De cilia wuiven in een snel tempo mee met elke in- en uitademing (tot zo'n zestien keer per seconde). De cilia die zich dicht bij de de nostrils bevinden, wervelen in een ander tempo dan die welke verder weg liggen. Hun bewegingen vormen een gecoördineerde golf die het slijm verder naar binnen duwt. De greep van de cilia is zo krachtig, dat ze het slijm zelfs tegen de gravitatiekracht in blijven voortstuwen. De verschillende gebieden van de neusschelpen hebben als gezamenlijke werking dat ze de lucht verwarmen; zuiveren; vertragen en comprimeren, zodat de longen zoveel mogelijk zuurstof uit elke ademtocht kunnen halen. Om die reden is neusademen veel gezonder en efficiënter dan door de mond ademen. Bij allergie veroorzaakt een vergelijkbaar proces als bij verkoudheid de verstopping in de neus. Wanneer de verkoudheid en/of de allergie weer of hun retour zijn, verdwijnt de verstopping meestal wel weer spontaan.

Als men een verstopte neus heeft, kan men via de neus niet voldoende lucht inademen. Men ademt dan grotendeels door de mond, waardoor men een droge mond zal krijgen. Neuspassageklachten dwingen mondademhaling af. En dat is nu eenmaal niet zo goed voor de gezondheid en het welbevinden van mensen. Snurken en slaapapneu kunnen dan gaan optreden. Het zuurstofpeil in het bloed zal daardoor kunnen gaan afnemen. En de 'sinussen' in het voorhoofd zullen dan ook min of meer verstopt zijn. Het wordt er al met al dan ook niet plezieriger op voor de betreffende persoon. Door het gedwongen mondademen zou er op den duur zelfs vormverandering in het gezicht kunnen gaan optreden. Mensen die door hun mond ademhalen krijgen 60% minder zuurstof binnen dan mensen die door hun neus ademhalen. De kooldioxide-verhouding (de verhouding CO2-O2) blijkt bij neusademhalers veel optimaler te zijn, waardoor het immuunsysteem krachtig ondersteund wordt. Tevens heeft de neusademhaling een positieve invloed op onze lichaamshouding en onze gemoedstoestand. Als men de neus met een zoutoplossing gaat spoelen, zal dat spoedig verlichting kunnen geven. De bedoeling is dan om de neusbijholten (de ‘inwendige neus’) door neusspoelingen schoon te maken en om korstjes en infecties te voorkómen. Het spoelen van de neusbijholten kan het best gebeuren met een ruime hoeveelheid zoutoplossing. Men kan de zoutoplossing makkelijk zelf maken. Het enige wat men nodig heeft is keukenzout (NaCl) en lauwwarm water.

Een neusspray met 'xylometazoline' werkt ook goed bij een acuut verstopte neus. Het betreft hier echter een medicijn. Dat betekent dat er bij gebruik strikte gebruiksvoorschriften in acht moeten worden genomen. Neem de bijsluiter bij dit medicijn dan ook minstens enige malen volledig door. Het is sterker dan een neusspray met zoutoplossing en het werkt ook anders. De werkende stof 'xylometazoline' vernauwt de bloedvaatjes in de slijmvliezen van de neus. Hierdoor vermindert de zwelling en kan men weer beter door de neus ademen.

Een andere mogelijkheid waarop de ademhaling duidelijk verkeerd gaat, is de ademhaling waarbij sommige mensen bij iedere ademtocht enige lucht inslikken. Een dergelijke ademhaling kan ondermeer tot buikpijn, tot overmatig boeren en tot het laten van winden. Dit komt net zo goed voor bij jonge, als bij oudere mensen. Dit wordt aerofagie genoemd. Het betekent letterlijk: 'lucht inslikken'.

N.B. Voor info over een chronisch verstopte neus kan men op de volgende link gaan klikken.

Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.