KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCH

Zonneallergie

De optredende allergische huidreactie op het blootstaan van de huid aan de UV-straling van de zon, noemt men zonneallergie.

In combinatie met zonlicht kan een aantal geneesmiddelen een chemische reactie geven die lijkt op een heftige zonverbranding. De verbranding beperkt zich dan tot de delen van de huid die aan de zon zijn blootgesteld. Voorbeelden van die geneesmiddelen zijn bepaalde antibiotica, antischimmelmiddelen, ontstekingsremmers, medicijnen tegen acné, antidepressiva en bepaalde medicijnen die bij diabetes worden gebruikt.

Eventueel kan blijken dat een allergie is veroorzaakt als reactie op de ingrediënten van het anti-zonnebrandmiddel dat men gebruikt. Het is dan raadzaam een ander product te proberen, dit om dan te bepalen of dit de dieperliggende oorzaak van de allergie is. Voorbeelden hiervan zijn bepaalde zonnebrandcrèmes, parfums met bijvoorbeeld muskus of sandelhout en koolteer. Sommige andere stoffen kunnen ook samen met uv-licht huiduitslag veroorzaken: Namelijk bepaalde planten: kruiden en fruit. Bijvoorbeeld: brandnetel, bereklauw, pastinaak, dille, peterselie, kervel, selderij, vijgen, citrusfruit.

Let wel: als men last heeft van een zonverbranding, die gepaard gaat met respectievelijk: rillingen, blaren, misselijkheid en koorts is het zondermeer raadzaam de huisarts te raadplegen. Dit geldt ook als men met een zonnesteek te maken heeft.

Bij een zonneallergie ontstaan jeukende bultjes, blaasjes en schilfers op de lichaamsdelen die zijn blootgesteld aan de zon. Meestal verdwijnen de klachten binnen een paar dagen. De symptonen van een zonneallergie uiten zich niet alleen met rode zonnebultjes en zonneblaasjes, maar ook met rode vlekken. Het is dan erg vervelend, mede omdat de huid door de uitslag jeukerig aanvoelt. De zonneuitslag uit zich veelal in het gezicht, de hals en de decolleté. Maar ook op de armen en de benen kan de allergie naar voren komen. Het is dan beslist aan te raden om uit de zon te blijven, ofwel om te proberen het licht van de zon tegen te houden met een goede sunblock-crème. Deze is verkrijgbaar bij de apotheek.

Let op: Hondenbezitters die behept zijn met zonne-allergie moeten, net als alle andere hondenbezitters, natuurlijk wel een aantal malen per dag de hond uitlaten. Echter voor hen is dat beslist niet goed. Slechts bij druilerige weersomstandigheden zijn de wolken dermate compact dat dit wel verantwoord is.

Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.