KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCH



Zenuwpijn in de vergelijking met hoofdpijn

Neuralgie, of zenuwpijn, is een stekende pijn die nogal eens vóórkomt bij mensen die een operatie in verband met borstkanker hebben ondergaan. Maar ook mensen die met de ziekte gordelroos (herpes zoster) geconfronteerd zijn geweest, zijn bekend met deze vervelende pijnervaring. Deze pijn is van de ene kant wel te verdragen, maar van de andere kant kan zij ook dermate lastig zijn dat ze de mensen die hiermee van doen hebben ernstig storen in hun levenslust. Dat komt voor een deel ook doordat ze er regelmatig in de slaap door worden gestoord. Een tekort aan slaap bij mensen met neuralgie is daardoor een vaak voorkomend verschijnsel. En de vermoeidheid waarmee deze ziekte gepaard gaat, zou daar althans voor een deel door verklaard kunnen worden. Maar voor een ander deel juist weer niet.

Want ook al is het slaaptekort op zeker moment tijdens deze ziekte niet evident aanwezig, dan nog doet zich die vreemde vermoeidheid voor. Het is een vorm van vermoeidheid zoals die ook bij bepaalde vormen van hoofdpijn wel wordt gezien. Merkwaardig genoeg heeft deze neuropathische pijn dus wel iets weg van hoofdpijn. Net als bij hoofdpijn ook het geval is, is deze pijn van de ene kant goed te verdragen, maar van de andere kant soms ook vlijmscherp aanwezig. De overeenkomende karakteristieken tussen zenuwpijn en bepaalde vormen van hoofdpijn komen ook naar voren bij de toegenomen spierspanning, die bij zowel zenuwpijn als bij bepaalde vormen van hoofdpijn kunnen worden waargenomen.

Net als bij hoofdpijn loopt de lichaamstemperatuur bij deze ziekte niet op, maar de algemene malaise die men hierbij ervaart, lijkt wel iets op de malaise en de slaperigheid die men ervaart bij het meemaken van koorts.

En net als bij hoofdpijn kan men ook bij zenuwpijn tijdelijk enige verlichting krijgen door de pijn in gedachten niet te laten landen. Dat lukt het beste als men het betreffende lichaamsdeel lange tijd achter elkaar niet beweegt, c.q. roerloos laat liggen. En door ondertussen slechts zeer oppervlakkig te gaan ademen. Door zich vervolgens ook in gedachten te gaan concentreren op het niet binnen laten van het pijngevoel, kan men voor zichzelf een fijn moment van pijnloosheid creëren.



Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.