KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCHZadelpijn

Als men een eindje gaat fietsen, kan dat heel plezierig zijn. Voornamelijk als het mooi en windstil weer is. Vooral in het vlakke land van Friesland. Het is dan een verademing om de mooie natuur van deze provincie aan je voorbij te zien komen. Met name in het voorjaar! Maar wat je plezier zo erg kan vergallen, is zadelpijn. Dat wil zeggen: de schurende pijn aan je zitvlak (of aan je 'poepert' zoals dat lichaamsdeel zo weinig verbloemend door onze Brabantse landgenoten wordt genoemd). Zelfs bij een fiets, die volgens de meest betrouwbare richtlijnen op perfecte wijze aan iemands lichaamsbouw is aangepast, kan dat probleem zich nog voordoen. Daarom is het uitermate zinvol om, voorafgaand aan het maken van een fietstocht, even goed kennis te gaan nemen van de adviezen die er ter voorkoming van zadelpijn door ervaren fietsers worden bekend gemaakt. Het mogelijk verkrijgen van zadelpijn is, ten aanzien van het maken van een fietstocht, in ieder geval 'een heet hangijzer'. Daar zal dan van tevoren beslist aandacht aan moeten worden geschonken.

Een veel gehoord advies is wat dat betreft om een leren zeem in de fietsbroek te gaan naaien. En een ander advies luidt, om geen onderbroek onder de betreffende fietsbroek te gaan dragen. Dit is vooral van belang wanneer men lange tochten maakt in warme weersomstandigheden. Tijdens het trappen op de fiets vormen je zadel, je onderbroek en de zoutkristallen van het opgedroogde zweet een soort schuurpapier voor je billen. Het schurende effect verergert nogmaals door het eventuele vocht van zweet en regen. Want de natte huid is nog veel kwetsbaarder voor het schurende effect wat dan optreedt.

In Noord-Brabant, de enige echte grote fietsprovincie van Nederland, heeft men de gewoonte om voorafgaand aan het maken van een lange fietstocht 'uierzalf' op 'de poepert' te gaan smeren. Deze zalf, die op de tere huid van koeien veel wordt gebruikt, is een vochtbestendige zalf met veel toepassingsmogelijkheden. Het heeft een verzorgende; een verzachtende en een ontsmettende werking. Vandaar dat het zo geschikt is om op de melkborst van koeien te gaan smeren. De omstandigheden die bij koeien tot een schrijnende pijn leiden, doen zich in de fietsbroek van lange afstandsfietsers al eveneens voor. Andere crèmes die door fietsfanaten wel worden gebruikt zijn: Happy Bottom Bum Butter; de zitcrème van Gonso; chamois crème en de zo ordinaire vaseline-paraffine zalf.

Door wrijving tijdens een lange fietsrit kunnen mannen na afloop zelfs last krijgen van 'een derde bal'. Dit begint met een puistje, door de wrijving en dit puistje kan door bacteriën uitgroeien tot een balvormige zwelling. Een dergelijke 'derde bal' is meestal een zwelling van een grootte van om en nabij 20 tot 30 mm. En ze bevindt zich, in het perineum, dichtbij de plaats waar de zitbeenderen zich bevinden. Het fenomeen doet zich vooral voor bij fietsers. Omdat eromheen oedeemvorming optreedt en soms ook een ontsteking, is er dan sprake van een behoorlijk gezwollen zitvlak en van pijn. Het betreft hier geen echte cyste, zoals men zou kunnen gaan denken, maar een zogenaamde pseudocyste.

N.B. Zadelpijn is een blessure die een voortdurend probleem kan vormen. Dit omdat het niet zo gemakkelijk zal zijn de oorzaak ervan te ontdekken en de pijn ervan te vermijden.

Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.