KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCHWhiplash syndroom

Hij was nog een gezonde jonge knul, van pak 'm beet 9 jaar oud. En hij was met zijn ouders en zijn beide broertjes op vakantie in zowel België, als in Frankrijk. In beide landen tegelijkertijd, ja! Want zij zaten op de grens van beide landen, namelijk in het Franse dorp Bray Dunes, op de 'camping Municpal des Dunes'. Een gemeentelijke camping dus in de brede duinen van dat Franse kustdorp. Het weer was bijzonder goed in die dagen En hun vakantie leek niet stúk te kunnen. Zij waren uitermate tevreden over de keuze welke zij voor hun vakantiebestemming hadden gemaakt. 'Mooi weer, een breed strand met veel mul zand en water genoeg voor de kinderen om in te badderen en te spelevaren'. Wat willen mensen met een dergelijk jong gezin zich nog meer wensen tijdens hun vakantieperiode? En voor het plaatsen van de tent was er zelfs voor hen een perfect plekje, vlakbij de strandweg, aanwezig. Hun jongens genoten hier de eerste dagen volop van. Maar zoals jongens nu eenmaal zijn, ze wilden toch ook wel wat klimmen en klauteren. En zelfs daarvoor waren er wel mogelijkheden in die brede duinen voorhanden. Want er stonden daar nog een aantal vervallen bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Als ouders genoten zij van het plezier wat hun kinderen al met al hadden. Tenminste totdat één van hen op zeker moment van de muur van een bunker bleek te zijn afgevallen. HIj was bij die val met zijn kin op de rand van die bunker neergekomen. En hij had daarbij, volgens een Franse arts, een Whiplash opgelopen. Een aandoening dus die normaliter typerend is voor patiënten die een frontale botsing in de auto hebben moeten meemaken. Erg zielig voor de jonge jongen. Volgens de arts zou dit op de lange duur wel weer genezen. Maar voorlopig voelde hij zich lang niet lekker. Hij bleef de eerste dagen zelfs het liefst op zijn bedje in de tent liggen. Hij had pijn, dat kon men gemakkelijk zien. Maar het was geen goed te definiëren pijn. Eigenlijk voelde hj zch gewoon niet helemaal lekker. Te vergelijken met het gevoel wat men ervaart wanneer men iets zwaars gaat optillen, terwijl men reeds op een eerder moment door een ongeval met een ingezakte nekwervel geconfronteerd was geraakt. Een whiplash leek het probleem bij hun jongen maar al tegoed te kunnen verklaren.

Een whiplash is de benaming voor een letsel aan de nek en of aan de rug, tengevolge van een ongeval. Of tengevolge van een andere plotseling optredend voorval, waarbij het hoofd krachtig, zowel vooruit als achteruit, werd bewogen. Omdat een dergelijke beweging te vergelijken is met 'het slaan van een slag' die men met het uiteinde van een zweep maakt, gebruiken Engelssprekende mensen de naam Whiplash voor een dergelijk incident.

Jarenlang hield die jongen nog last van de gevolgen van dit ongeval. Hij klaagde met name veel over hoofdpijn. Een vorm van hoofdpijn ook waarvoor geen andere goede oorzaken konden worden aangewezen. En het probleem leek zijn leerprestaties op school ook in negatieve zin te zijn gaan beïnvloeden. Hoewel daar enkele jaren later weinig tot niets meer van was te merken. Zijn ouders zagen er in het verdere vervolg wel op toe dat hij zo weinig mogelijk door sport en spel met al te brute vormen van lichaamsbelasting werd geconfronteerd. Maar alles verliep voor het overige wonderwel. Het herstellend vermogen van het eigen lichaam doet mensen dan ook weleens terecht verbazen.

N.B. Houdt er rekening mee dat er in de medische wereld nogal afwijzend wordt gereageerd, wanneer men hulp zoekt voor de problemen die men heeft met het hierboven beschreven syndroom. Dat komt omdat medici geen harde bewijzen boven water kunnen krijgen voor het bestaan van deze kwaal. Onder andere op een röntgenfoto, op een MRI-scan, en op een CT-scan, zal er niets van deze kwaal zijn waar te nemen.

Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.