KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCH


Weekendhoofdpijn

Mocht het zo zijn dat u steeds in het weekend hoofdpijn heeft, of als u in het weekend werkt juist op die dagen in de week dat u vrij heeft, dan heeft u last van de vorm van hoofdpijn die als weekendhoofdpijn bekend staat.

Deze vorm van hoofdpijn kan veroorzaakt worden door cafeïneverslaving. Als u op de dagen dat u werkt veel koffie drinkt en op de dagen dat u vrij heeft juist niet, zou dat weleens de reden voor uw hoofdpijnprobleem kunnen zijn. Maar in het geval dat u op uw vrije dagen evenveel koffie drinkt als op de dagen dat u werkt, kan dat vanzelfsprekend niet de oorzaak van uw weekendhoofdpijn zijn. Dan moet daar een andere oorzaak voor zijn.

Heeft u een vorm van weekendhoofdpijn die u altijd opvallend lamlendig maakt en die u een soort jetlag-gevoel geeft, dan komt uw weekendhoofdpijn allicht door een verstoring van uw "innerlijke tijdklok". Die vorm van weekendhoofdpijn is zeer gemakkelijk te bestrijden, tenminste als die zich voordoet als gevolg van uw gewoonte om op de dagen dat u moet werken vrijwel meteen uit bed te stappen na het horen van uw wekalarm. Door het alarm van uw wekker namelijk een minuut of tien eerder te laten afgaan dan de tijd waarop u werkelijk moet opstaan, zult u na het afgaan van het alarm nog even kunnen blijven liggen. Als u die gewoonte aanneemt, zal uw innerlijke tijdklok u in het vervolg niet meer al reeds min of meer wakker hoeven te maken op de tijd dat uw alarm u normaliter pleegde te wekken.

En ook op uw vrije dagen zal uw innerlijke tijdklok u in het vervolg op dat tijdstip laten slapen, omdat het de ervaring heeft dat u nog lekker even blijft liggen om na te genieten van de slaap. Het plezierige gevoel dat u, na het afgaan van de wekker altijd nog even de tijd heeft om uit te slapen, heeft allicht tot gevolg dat u op uw vrije dagen van deze vorm van weekendhoofdpijn zult zijn verlost.

De gewoonte om altijd ál te vlot uit bed op te staan, kan dus jetlag-verschijnselen teweeg brengen. Maar dat kan ook door de gewoonte om regelmatig nachtdiensten te draaien. Het feit dat iemand een chronische jetlag heeft door het werk, valt overigens nooit goed te praten.

N.B.

- Digitale wekkers laten vaak exact om de negen minuten een repeterend weksignaal horen, zodat u dan in feite exact 9 minuten de tijd zou hebben om uit te slapen op de dagen dat u zult moeten werken.

- In de wetenschap der chronobiologie worden de effecten van de tijd op biologische processen aan systematische studie onderworpen.



Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.