KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCH

De ins en outs van het drinken van warm water

Vele mensen en eveneens veel verschillende organisaties, propageren tegenwoordig dat er gezonde effecten kleven aan het drinken van warm water. Het valt wat dat betreft echter op dat die betreffende claims vrijwel nooit wetenschappelijk worden onderbouwd. En daarmee zijn ze dan ook van nul en generlei waarde.

Aan het kortdurend drinken van warm water zijn echter ook weer niet echt grote nadelen verbonden, zolang dat water niet dermate warm is dat men er last van krijgt. Het drinken van warm water, dat rechtstreeks uit de warmwaterkraan komt is echter niet al te goed voor de gezondheid. Want in warm kraanwater zijn normaal gesproken meer losse metalen opgelost dan in koud water. Warm water stroomt in huis namelijk door metalen leidingen en door bepaalde apparaten heen, zoals door de boiler en door de watermeter. De kwaliteit van het kraanwater wordt dan ook door waterleidingbedrijven alleen gegarandeerd voorzover het koud water betreft. Het oplossen van metalen delen vindt zowel in oude als nieuwe leidingen plaats. De metalen delen komen dus eveneens in koud water voor. Bij koud water is dat grotendeels alleen het geval als het water enkele dagen heeft stilgestaan. Om die reden is het dan ook beter om water, wat voor consumptie is bestemd, op te warmen in een waterkoker c.q. op het fornuis, c.q. met de Quooker. Het aldus opgewarmde water moet voorafgaand aan consumptie wel terdege worden afgekoeld. Natuurlijk kan men dat doen door dat water een tijdlang te laten staan. Maar het is in de praktijk veel handiger om het opgewarmde water met koud water in zoverre af te gaan koelen dat het drinkbaar wordt, maar nog wel warm is.

'Maar wat is nu het nut van het drinken van warm water', zult u allicht vragen. Het meest in het oog springende voordeel daarvan is, dat het de stoelgang zal gaan bevorderen. Met name als men het op de nuchtere maag drinkt. Voor mensen met constipatieproblemen zal dit het spreekwoordelijke ei van Columbus kunnen zijn. Niets is namelijk zo vervelend dan dat men 'zijn eitje niet zonder erg veel moeite zal weten te leggen'. Warm water zou ook goed zijn voor de stofwisseling op zich, zoals wel wordt verondersteld. Dit omdat het zou helpen om het lichaamsvet af te breken. Maar zolang dat gegeven niet terdege wetenschappelijk is onderbouwd, moet men daar niet teveel belang aan hechten. Iets wat wetenschappelijk wel goed onderbouwd lijkt te zijn, is het nut van het drinken van warm water tegen darmspasmen. Dat zijn plotselinge en spontane contracties van de spieren van de dikke darm. Deze spasmen zijn vaak de oorzaak van het prikkelbare darmsyndroom. Maar ook van een aantal andere aandoeningen. Gezondheidsproblemen die in combinatie met darmkrampen optreden, zijn buikpijn; diarree; obstipatie en/of een opgeblazen gevoel. Kramp in de darmen kan zeer pijnlijk zijn. Het zijn in feite samentrekkingen van de darmen. Na de stoelgang verdwijnt de pijn vaak wel weer. Maar in meer ernstige gevallen blijft deze langer aanhouden.

Warm water is ook wat zachter voor de organen dan het geval is bij koud water. Sommige mensen krijgen namelijk een duidelijk 'akelig gevoel' van het drinken van koud water op de lege maag. Zij kunnen het water dan ook, voorafgaand aan de consumptie ervan, beter even gaan opwarmen.

Mensen die koorts hebben, kunnen ook beter warm water drinken. Anders zouden ze het koortsige lichaam aan koud water gaan onderwerpen. De verdediging van het lichaam tegen ziektekiemen kan namelijk reageren op koud water, waardoor er rillingen ontstaan. Alsmede een verhoging van de lichaamstemperatuur.

In plaats van warm water, zou men ook kunnen besluiten om 's ochtendsvroeg een beker warme thee te gaan drinken. Thee is in feite warm water met een smaakje. Dus voor het drinken van thee gelden dezelfde voordelen als voor het drinken van warm water. 'Hele volkstammen van mensen hebben reeds de gewoonte om 's ochtensvroeg een beker thee te gaan drinken', zult u allicht opmerken. 'Zou dat ook weleeens een verkéérde gewoonte kunnen zijn?' Nee, want verreweg de meeste mensen drinken die thee 's ochtensvroeg niet op de nuchtere maag. En dan is er natuurlijk helemaal niks mis met het drinken van thee (ofwel met het drinken van warm water)! Zij zullen er dan ook geen akelig gevoel bij krijgen, zoals bij het drinken van warm water, c.q. thee, op de nuchtere maag beslist wel het geval kan zijn.

Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.