KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCH



Vochtvasthouden

Soms houdt het lichaam van mensen teveel vocht vast. Dat kan de oorzaak zijn van eventueel overgewicht. Vaak heeft een vochtophoping gezwollen handen en dikke voeten tot gevolg. Mensen zouden dan het gevoel kunnen hebben dat ze er mollig uitzien. Aangezien al dat extra vocht ervoor zorgt dat de huid van mensen er gespannen uitziet.

Bij een gezonde vochthuishouding heeft men de goede gewoonte om voldoende water te drinken, terwijl het lichaam voor de afvoer van het overtollige vocht zorgt. Soms kan het lichaam echter ook teveel vocht vasthouden. Door de gravitatiekracht zakt dat overtollige vocht dan naar de benen van de betreffende mensen, waardoor zij last kunnen krijgen van gezwollen voeten, of van dikke enkels.

De ophoping van het vocht wordt vaak veroorzaakt door een te hoge druk in de kleine bloedvaten, welke op zijn beurt weer kan worden veroorzaakt door een hartziekte. Maar de ophoping van het vocht kan ook wel andere oorzaken hebben: de waterdruk in het bindweefsel rond de bloedvaten kan bijvoorbeeld te laag zijn, of de vaatwand kan te makkelijk vocht doorlaten.

Plaatselijk oedeem komt veel voor in de onderbenen en voeten, en rond de ogen. Dikke voeten kunnen dan een symptoom zijn van een vaatprobleem. En het komt veel voor bij mensen die langdurig op hun benen moeten staan. Bij oedeem zwellen weefsels op door vochtophoping. Het wordt daarom ook wel ‘waterzucht’ genoemd. Door een toename van de hoeveelheid vocht rondom de lichaamscellen ontstaat zwelling van weefsels en organen. Zwelling van de huid, dikke enkels en soms kortademigheid zijn daarbij vóórkomende verschijnselen. Het oedeem kan plaatselijk optreden, maar ook door het gehele lichaam vóórkomen. Oedeem kan een lichamelijk symptoom zijn van diverse aandoeningen, zoals nieraandoeningen, hartfalen, leveraandoeningen en vasculitis. De behandeling van oedeem is daarom gekoppeld aan de behandeling van de onderliggende ziekte. Hartaandoeningen, nierafwijkingen, sterke ondervoeding of een ziekte van de nieren kunnen alle gepaard gaan met oedeem.

Om te checken of men vocht vasthoudt (bijvoorbeeld in de benen), moet men aldaar op de huid gaan drukken. De witte vlek die dan verschijnt moet normaliter snel verdwijnen, anders is er sprake van vochtophoping onder de huid.

Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.