KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCH



Een overactieve blaas

Als men zeer frequent moet plassen, is het van belang om de oorzaak hiervan te achterhalen. Dit verschijnsel kan zich buitengewoon vreemd voordoen. Vooral als deze merkwaardigheid zich op de andere dagen niet in dezelfde mate blijkt voor te doen. En vooral als de hoeveelheid geproduceerde urine niet echt gering is. Bij een overactieve blaas is de blaas extra prikkelbaar. Normaliter spannen de blaasspieren zich pas aan als de blaas vol is. De hersenen geven dan een seintje dat men naar het toilet moet gaan om te plassen. Maar bij sommige mensen met een overactieve blaas wordt dat seintje door de hersenen gegeven als de blaas nog niet vol is. De blaas voelt dan dus voller aan dan hij in feite is. Hierdoor moet men vaak plotseling nodig naar het toilet om te gaan plassen. En het gevoel dat men moet gaan plassen bouwt zich niet in het verloop van de tijd heel langzaam op, zoals normaal het geval is. Nee, bij de kwaal die als overactieve blaas wordt bestempeld komt dat gevoel heel plotseling. Zodat men vaak niet genoeg tijd zal hebben om zich even in alle rust in te stellen op een bezoek aan het toilet. Dit kan zowel overdag, als ook ’s nachts gebeuren. De plotselinge sterke aandrang om te plassen staat bekend als urge incontinentie. Men kan de plas dan vaak niet ophouden tot men het toilet heeft bereikt. Vaak is er geen overduidelijke oorzaak aan te geven voor deze plotselinge aandrang om te gaan plassen.

Maar hoe komt het nu dat men op zeker moment zo vaak moet plassen? Met andere woorden: hoe komt het dat hun blaas zo vaak wordt geprikkeld om tot urinelozing over te gaan? En waarom hebben mensen dat vaak alleen op bepaalde dagen? Heeft dat te maken met seksuele stimulatie op de voorgaande dag? De vorm van intensieve seksuele prikkeling die daarbij soms voorkomt, zal de zenuwen in het genitale gebied mogelijk tijdelijk hypergevoelig hebben gemaakt. Met als gevolg een verhevigde aandrang om te gaan plassen.

Bij mensen die last hebben van diabetes, is de hoeveelheid glucose in het bloed te hoog. En omdat hun nieren al die glucose niet kunnen verwerken, komt er glucose in hun urine terecht. Glucose trekt water mee, waardoor men heel veel urine aanmaakt en men veel en vaak zal moeten gaan plassen. Maar niet bij iedereen die al te vaak en van het ene op het andere moment moet gaan plassen is er sprake van diabetes. Dus wat is er bij die mensen dan wel aan de hand? Dat is niet direct duidelijk!

Bij mannen kan de voorstanderklier, ofwel de prostaat, door uitgroei ook voor incontinentieproblemen zorgen. Deze klier voorkomt normaliter dat er door contractie sperma in de blaas kan stromen. Maar zijn belangrijkste taak is het produceren van een vloeistof die samen met de zaadcellen gecombineerd wordt tot semen. Vaak wordt de groei van de prostaat niet opgemerkt. Voor mannen kan een vergrote prostaat, leiden tot verschillende plasproblemen, waaronder frequenter plassen.

Bij vrouwen is verzwakking van de bekkenbodemspieren vaak de oorzaak van ongewenst urineverlies. Ook kan ongewenst urineverlies bij hen komen door irritatie van de blaas na een blaasontsteking. Bij vrouwen komt dat veel vaker voor dan bij mannen.

Het kan ook zijn dat er bij mensen met een frequent voorkomende dringende noodzaak om te plassen, of met een verminderde controle om de urine op te houden, sprake is van hydrocefalie. Bij hen is sprake van een overmatige hoeveelheid hersenvocht in de holtes van de hersenen. En waarschijnlijk van sensitisatie van de zenuwen. Met als gevolg een regelmatige en een niet te onderdrukken noodzaak om te gaan plassen.

Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.