KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCH



Trommelvliesbeschadiging

Het trommelvlies in de oren kan door verschillende oorzaken beschadigd raken. Dat is bij de meeste mensen goed bekend. Het beschadigen van het trommelvlies heeft dan achteruitgang van het gehoor ten gevolge. Wat bij de meeste mensen echter niet goed bekend is, is dat een trommelvliesbeschadiging ook weer spontaan kan genezen. Een scheur of gat in het trommelvlies geneest meestal vanzelf binnen twee maanden. Men hoort daarna vaak weer goed. Maar bij een groot gat is de kans kleiner dat het trommelvlies vanzelf weer geneest.

De huisarts kan mensen met een trommelvliesbeschadiging naar de kno-arts verwijzen. De betreffende arts kijkt dan of het trommelvlies met een kleine operatie gemaakt kan worden. Een dergelijke operatie heet myringoplastiek. Bij deze techniek wordt er huid van een andere plek naar de wond verschoven, met als doel om de wond mooi te kunnen sluiten. (De aanduiding myringo komt van het Latijnse woord 'myringa' voor: 'trommelvlies').

Een trommelvliesbeschadiging kan door een middenoorontsteking komen. Ofwel door een knal, of ontploffing dichtbij het oor (zoals bij knallend vuurwerk). Maar ook bij een klap op het oor, of wanneer men met een oor plat op het water valt. Door de hoge druk kan het trommelvlies dan scheuren.

Maar men kan ook trommelvliesbeschadiging oplopen door het harde geluid dat in het oor ontstaat als men op krachtige wijze water met behulp van een grote wegwerpspuit in het oor spuit. Het uitspuiten van de oren kan men beter maar aan de huisarts, of diens assistenten overlaten. Dit temeer omdat men met de tuit van een dergelijke spuit ook onbedoeld het trommelvlies kapot zou kunnen prikken.

Men kan echter ook een gescheurd trommelvlies oplopen door het te diep in het oor insteken van een voorwerp, zoals een wattenstaafje. En het kan zijn dat men daarmee de gehoorsbeentjes beschadigt. Er is in dat geval ook nog eens een vergrote kans op een oorinfectie.

Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.