KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCH


Stijve beenspieren na een stevige wandeling

Na een stevige wandeling blijkt men vaak iedere keer opnieuw last te krijgen van stijve beenspieren. Vooral op de dag die volgt op de dag waarop men heeft gewandeld. Dat is best een beetje een vervelend gegeven en het zou het maken van een stevige wandeling op zeker moment in de weg kunnen gaan staan. Ervaren sporters hebben de gewoonte om hun spieren doelbewust te gaan rekken. Zowel voorafgaand, na afloop, als tijdens het sporten. Zij hebben daarmee een aanpak in hun sportbeleving die het verkrijgen van stijve beenspieren zal weten te voorkomen. Maar voor iemand die minder fanatiek is in zijn sportuitoefening en die deze rekoefeningen liever overslaat, is er toch een manier waarop men die stijve beenspieren zal kunnen weten te voorkómen. Wanneer men namelijk tijdens de wandeling, zo nu en dan een tijdlang, bij iedere stap de knieën iets met de eigen beenspieren naar achteren trekt, zal men de volgende dag nauwelijks tot geen last van stijve beenspieren blijken te hebben. Het fijne aan deze wijze van doen is niet alleen de verrassende effectiviteit ervan, maar ook het feit dat het geen extra tijd hoeft te kosten. Want men kan aldus gewoon door blijven lopen. En andere mensen zullen ook vrijwel niet aan u kunnen zien dat u tijdens uw wandeling op deze manier bezig bent om uw beenspieren te ontspannen. Het looptempo zou er wel enigszins door vertraagd kunnen worden. Maar dat zal normaal gesproken geen probleem voor u zijn, behalve dan wanneer er een wedstrijdelement meespeelt in uw sportuitoefening. Hoe vaak u dit soort oefeningen tijdens een flinke wandeling zult moeten doen, zal niet altijd goed duidelijk zijn. Maar doe dit bijvoorbeeld tijdens een twee uur durende wandeling een keer of vier en dan iedere keer tijdens ongeveer tien stappen per been. Dat blijkt meer dan voldoende te zijn. Al hoe stevig men ook heeft gewandeld, de beenspieren blijken dan de volgende dag niet meer zo vervelend stijf te zijn.

Als men na een intensieve vorm van lichamelijke inspanning zorgt voor een andere vorm van lichamelijke inspanning, zal men minder gauw last krijgen van stijve spieren. Tenminste voorzover men die andere vorm van lichamelijke inspanning op een weinig inspannende wijze uitvoert. Er worden tijdens die andere wijze van lichamelijke inspanning immers over het algemeen van andere spiergroepen gebruik gemaakt, dan die welke men eerst gebruikte. Het gebruiken van die andere spiergroepen vermindert de tonus op de eerst zo intensief gebruikte spiergroepen. Het voordeel hiervan is dat er minder noodzaak zal zijn tot het uitvoeren van een zogenaamde cooling-down.

Door tijdens het wandelen zo nu en dan een tijdlang de knieën terug te gaan trekken, gebruikt men andere spiergroepen. Dat heeft tot gevolg dat men, net als na het zorgen voor een andere vorm van lichamelijke inspanning na het wandelen, minder last krijgt van stijve beenspieren.Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.