KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCH

Reisziekte

Vrij veel mensen hebben tijdens hun jeugd wel eens een ervaring van reisziekte meegemaakt. Die mensen zullen zich op latere leeftijd maar al te goed het misselijkmakende gevoel herinneren wat daarbij bij hen boven kwam. Maar niet alleen jongeren hebben last van de verschillende vormen van reisziekte, ook volwassen mensen kunnen er wel degelijk last van hebben. Onder reisziekte verstaat men overigens zowel wagenziekte; als vaarziekte; luchtziekte, alswel ruimteziekte . Ook bij volwassenen komt reisziekte voor. Men wordt daarbij dus misselijk bij reizen in zowel een auto, als in een boot, als in een vliegtuig, alswel in een raket. Als men daaraan denkt zal men mogelijk ook eenzelfde soort ervaring uit zijn jeugd herinneren van het verblijf in een draaimolen, of op een draaiend rad in een speeltuin. Dat nare gevoel ging, zoals men zich bovendien zal herinneren, ook met een irritante duizeligheid gepaard. Door dit soort ervaringen was de lol van het spelen in een speeltuin voor menig kind al gauw bedorven.

Sommige mensen zullen zich ook nog wel het vervelende gevoel herinneren wat er bij hen opkwam als zij tijdens hun jeugd op een dag met hun ouders een reis met de auto naar verre famileleden maakten. Het blije vooruitzicht van het weerzien van naaste familieleden werd dan vaak danig verstoord door het feit dat men zich dan zo hondsberoerd voelde tijdens de rit in de auto. Reisziekte ontstaat wanneer de hersenen tegenstrijdige informatie ontvangen van de ogen en van het evenwichtsorgaan. Wanneer men bijvoorbeeld in een rijdende auto zit, registreren de ogen van de inzittenden beweging, terwijl men volgens het evenwichtsorgaan duidelijk stilzit. Dat zorgt voor verwarring, waardoor men wagenziek wordt.

Als remedie tegen reisziekte kan men van voorafgaand aan de reis één van de volgende medicijnen innemen: cinnarizine, chloorcyclizine, promethazine en meclozine. Ook de medicijnen Suprimal, en Primatour kunnen hierbij uitkomst bieden. Deze beide laatste medicijnen hebben een goed effect op het voorkómen van reisziekte. Echter Primatour werkt wel iets beter dan Suprimal. Ook zou men tegen misselijkheid gemberpoeder kunnen innemen. Ook tegen zwangerschapsmisselijkheid. Maar let wel: veel gember kan schadelijk zijn voor de foetus. Heeft men wél gember, maar geen gemberpoeder in huis, dan kan men eveneens een stukje gember van 1 of 2 centimeter in kleine stukjes snijden en met kokend water gaan overgieten. Met een beetje honing en citroensap maak men zo een heerlijke natuurlijke thee klaar, die uitermate goed werkt tegen misselijkheid en braken. Het simpelweg innemen van wat citroen helpt ook wel enigszins bij reisziekte.

Er zijn ook mensen die de ervaring hebben dat het indoen van oortjes helpt tegen reisziekte. Of eventueel het indoen van een watje. En wel: als men rechtshandig is, dit in het linkeroor te doen en als men linkshandig is, dit in het rechteroor te doen. Reisziekte heeft met het evenwichtsorgaan te maken. Probeer te slapen als dat kan. Doe dit niet: lezen, schrijven, gamen of kijken naar een beeldscherm. Want dan is het niet goed mogelijk om voortdurend in de verte te gaan kijken, hetgeen helpt bij het voorkómen van reisziekte.

Mensen die last van reisziekte hebben, kan men goed herkennen aan het feit dat zij in dat geval doorgaans in- en inbleek zijn. Kinderen kunnen er dan erg zielig uitzien.

Als chauffeur van de auto waarin iemand zit die gevoelig is voor wagenziekte, kan men op de situatie inspelen dat men met misselijke inzittenden zou kunnen worden geconfronteerd, door het aannemen van een bedaarde rijstijl. Namelijk door rustig op te trekken en eveneens rustig af te remmen met de auto. En door het nemen van de bochten in de weg op rustige wijze uit te voeren. En door eveneens op de rotondes, die zich in de weg voordoen, zeer bedaard te rijden.

Wanneer men vaak met een veerboot over een brede waterweg heen moet gaan, dan is het zaak om van tevoren goed de heersende windkracht in ogenschouw te gaan nemen. Mocht de windkracht al te hoog te zijn, dan zou men bijtijds de nodige maatregelen tegen misselijkheid kunnen gaan nemen.