KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCH


Een zwaar voorwerp optillen

Het optillen van een zwaar voorwerp of i.d. gaat met een bepaalde tiltechniek (vreemd genoeg) veel gemakkelijker, dan zonder die tiltechniek. En met die techniek van tillen heb je veel minder kans dat je door het optillen van dat zware voorwerp geblesseerd raakt. Om dergelijke gezondheidsproblemen te voorkomen, is het dan ook van groot belang dat je je die tiltechniek eigen maakt. En als je op zeker moment snel achter elkaar (of zeer frequent) een zwaar voorwerp moet optillen, dan is het voor jouw eigen gezondheid zelfs niet verantwoord om dit anders dan op deze wijze te doen. In ieder geval zal men nooit een zwaar voorwerp met één hand moeten gaan optillen, maar altijd met beide handen tegelijkertijd. Met gebruikmaking van onderstaande tiltechniek lijken die voorwerpen ook ineens veel lichter te zijn dan ze daaraan voorafgaand leken te zijn.

Er zijn verschillende situaties denkbaar waarbij je, bij een verkeerde manier van tillen, geblesseerd zou kunnen raken. Vanzelfsprekend is dat met name de situatie waarin je rugproblemen oploopt. Bijvoorbeeld wanneer je bij het optillen van dat voorwerp, of die voorwerpen, een gekneusde rugspier oploopt. En de situatie waarin je een blessure aan een of aan beide knieën oploopt, ligt dan bovendien erg voor de hand. Verder is het risico op het krijgen van een ongeluk onder die omstandigheden ook beslist niet te verwaarlozen. Namelijk in het geval dat je het op te heffen voorwerp uit de hand laat vallen.

Het allereerste wat je moet doen wanneer je besluit om het betreffende voorwerp op te gaan lichten, is het inschatten van het gewicht van dat voorwerp. Vaak kun je dat goed doen door het voorwerp enigszins te kantelen. Daarna vul je je longen volledig, door diep in te gaan ademen. En vervolgens visualiseer je in gedachten de handeling die je moet gaan uitvoeren. Dat betekent dat je je in gedachten eerst een voorstelling maakt van het uitvoeren van de betreffende handeling. En voor je het voorwerp daarna daadwerkelijk gaat optillen ga je eerst nog iets door je knieën en voert die handeling dan precies zo uit als je je dat in gedachten had voorgesteld. De kracht voor deze handeling haal je daarbij voor het overgrote deel uit de beenspieren. En je ademt pas uit wanneer je het voorwerp op de bestemde plaats weer hebt neergezet. Of wanneer je het voorwerp op de juiste hoogte in de armen hebt genomen, in het geval dat je nog een eindje met het voorwerp moet gaan lopen.

Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.