KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCHMatrasconformiteit

Het aanschaffen van een nieuwe matras is een vrij heikele zaak. Het kan namelijk gemakkelijk gebeuren dat achteraf zal blijken dat men toch niet de juiste matras heeft aangeschaft. Een goed matras zorgt ervoor dat het lichaam van degene die erop ligt, op een perfecte wijze wordt ondersteund. En dat die persoon een gewichtsverdeling ervaart welke op zijn minst goed genoeg is. Om goed te kunnen slapen, zal de matras voor ondersteuning moeten zorgen ter hoogte van de schouders, ter hoogte van de taille en ter hoogte van de heup. Bij een te slappe matras zal men in het verloop van de nacht in een komvormige holte komen te liggen, welke veroorzaakt dat men met rugpijn wakker wordt. Een dergelijke komvormige holte ontstaat ook als men een tijdlang rechtuit in een hangmat ligt. Het slapen in een hangmat zal men in dat geval dan ook als een beproeving ervaren. Tenminste als men er niet op de juiste wijze in gaat liggen. Wanneer men namelijk rechtuit in de hangmat gaat liggen, zal de rug tijdens de nacht te weinig ondersteuning krijgen. Beter is het om diagonaal in de hangmat te gaan liggen. Dat is ook de manier waarop de mensen van natuurvolken in hun hangmat liggen. Als men rechtuit in een hangmat gaat liggen rust het slapende lichaam niet goed uit. Als men aldus met de voeten en het hoofd in een rechte lijn gaat liggen, zal de hangmat vervelend genoeg ook nog eens om de slapende persoon heen gaan krullen.

Een matras met optimale conformiteit zorgt ervoor dat het lichaam een perfecte ondersteuning en gewichtsverdeling ervaart. Dat komt omdat dan de natuurlijke vorm van de wervelkolom gehandhaafd blijft. Wanneer men in zijligging slaapt, is het wenselijk dat de wervelkolom in een horizontale lijn ligt. In rugligging moet het lichaam zodanig worden ondersteund dat de wervelkolom zijn natuurlijke S-vorm behoudt, omdat deze de tussenwervelschijven 's nachts optimaal herstelt. Overdag verliezen de tussenwervelschijven door dagelijkse inspanning en lichaamsdruk namelijk vloeistof. Gedurende de nacht wordt dit weer hersteld en geregeneerd. Mensen zullen normaliter elke dag blijken te krimpen. Iedereen krimpt elke dag. Dit heeft te maken met de rugwervels. Tussen deze wervels zitten namelijk schijven die vloeistof bevatten. Gedurende de dag wordt deze vloeistof tussen de schijven uitgeperst, door de druk die de rugwervels geven. Hierdoor zal men dus iedere dag wat krimpen.

Wanneer men occasioneel een tijdlang op een matras heeft geslapen welke te weinig ondersteuning aan de rug blijkt te hebben geboden, dan zal men op zeker moment geradbraakt wakker blijken te worden. En dat gevoel is na een enkele dag vaak nog niet verdwenen. Dus als men ook de volgende nacht wel weer op een goede matras doorbrengt, zal men kunnen ervaren dat de rugpijn nog steeds niet weg is. Het lijkt er dan op dat men nog steeds op een te slappe matras heeft geslapen. Dit gevoel zal na enkele dagen gelukkig wel blijken te zijn verdwenen.

Wanneer mensen op zeker moment gaan logeren bij mensen met al wat oudere kinderen, komen zij vrij regelmatig te slapen op de kinderkamer van die mensen. En op die kinderkamer staat dan voor hen vaak ook een kinderbed beschikbaar om de nacht in te kunnen doorbrengen. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar in een dergelijk kinderbed ligt vaak ook een kindermatras. Een matras dus wat niet genoeg ondersteuning biedt aan het lichaam van volwassen en/of corpulente mensen.

Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.