KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCH

Hymen

In medische kringen spreekt men van 'hymen', wanneer men het membraan wil aanduiden dat zich bij ongeschonden vrouwen op de plaats van de overgang van de vulva en de vagina bevindt. Dit membraan wordt in het normale spraakgebruik 'maagdenvlies' genoemd. Bij het woord 'vlies' denken wij normaal gesproken aan een dun laagje weefsel zoals dat zich normaliter op een huidwond ontwikkelt. Op een wond vormt zich binnen korte tijd een afsluitend dun laagje nieuwe huid. Een dergelijk dun velletje noemt men 'een vlies'. En dat velletje kenmerkt zich door het feit dat het uitermate kwetsbaar is. Als mensen over een maagdenvlies spreken, is een dergelijk dun en teer membraan in een wond wellicht datgene waaraan men denkt, bij het woord 'maagdenvlies'. Maar een maagdenvlies is duidelijk minder fragiel dan het nieuwe velletje wat een wond zal gaan bedekken. Een dergelijk nieuw velletje zal de wond echter wel volledig afsluiten. Dit in tegenstelling tot de normale situatie bij de ingang van de vagina van een maagdelijke jonge vrouw.

Het volledig afsluiten van een wond door een dun laagje nieuwe huid is dus wellicht de aanleiding voor het feit dat mensen geneigd zijn te denken dat het maagdenvlies normaliter ook voor een dergelijke volledige afsluiting van de vagina zorgt. Maar niets is minder waar! Hoewel....soms sluit deze de vagina wel degelijk volledig af. Maar dat is dan wel een grote exceptie. Een uitzondering dus die zo weinig voorkomt dat zij gemakkelijk over het hoofd kan worden gezien bij het stellen van de juiste medische diagnose bij ernstige buikpijnklachten bij jonge vrouwen. Men spreekt in de gevallen dat dit vóórkomt van een 'hymen imperforatus'. Een maagdenvlies dus dat de vagina volledig afsluit.

De sterkte van het hymen is erg wisselend. Soms is zelfs medische hulp nodig om een hymen imperforatus te klieven. Bijvoorbeeld als het hymen relatief dik en strak is. En als het menstruatiebloed zich ophoopt in de vagina en het niet weg kan vloeien (haematocolpos). Door littekenvorming kan ook het wegvloeien van het menstruatiebloed worden verhinderd. Bij grote uitzondering doet zich bovendien een zeer bevreemdende situatie voor, namelijk als er zich een vulva voordoet welke niet, of niet volledig is ontwikkeld.

De normale situatie bij een maagdelijke vrouw is dat het maagdenvlies de vagina niet volledig afsluit. In het hymen bevinden zich normaal gesproken een aantal vrij willekeurig gevormde gaten. Maar vaak is er slechts sprake van een randje weefsel rondom de ingang van de vagina. Dit weefsel komt normaal gesproken bij meisjes reeds voor op het moment dat ze geboren worden.

Als een vrouw bij de eerste penetratie van de vagina bloedt, zou het betekenen dat ze ontmaagd is. Als ze niet bloedt, zou het betekenen dat ze geen maagd was en dus niet rein of onbevlekt is. Dat is wat de mensen van veel verschillende culturen denken. Maar dat klopt niet! Want slechts twee van elke tien vrouwen bloedt tijdens de eerste vaginale penetratie. Of een vrouw na de penetratie wel of niet bloedt, zegt dus niets over haar en over haar maagdelijkheid. Mensen denken ook nog steeds dat het maagdenvlies kan beschadigen of ‘oprekken’ door activiteiten als paardrijden of turnen. Dat is absoluut niet waar. Ook tampons kunnen zij prima gebruiken. Die ontmaagden vrouwen niet!

Het is níét zo dat vrouwen 'so wie so' gaan bloeden bij de ontmaagding. Bij slechts de helft van de jonge vrouwen is dat het geval. Het kan ook best zijn dat een jonge vrouw bij de eerste seksuele penetratie van de vagina niet bloedt en bij de tweede juist wel. Bij vrouwen die tijdens de seks gespannen zijn, kan de penis van de sekspartner schaafwondjes in de wand van de vagina aanrichten. Immers de afgifte van 'mucus' in de vagina is dan zeer gering. En dat zou vervolgens een bloeding kunnen blijken te veroorzaken. Bloeden of niet-bloeden is dus geen bewijs voor wel of niet maagdelijk zijn.

N.B. Vrouwen die maagd worden genoemd, zullen dat niet in alle gevallen zijn. Het woord 'maagd' heeft vaak een meer figuurlijke, dan een letterlijke betekenis. En er wordt dan over het algemeen 'een jonge vrouw' mee bedoeld aan te duiden. Als men het heeft over 'de maagd Maria', wordt hiermee bedoeld aan te duiden dat Maria nog een jonge vrouw was. En dus niet dat zij reeds zou zijn ontmaagd. Het zou ook al te onbetamelijk zijn als men juist dát daarmee zou bedoelen aan te duiden.

Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.