KLIK HIER VOOR INFORMATIE |
GEZONDHEIDSTIPSERVARINGEN EN INZICHTEN |
CLICK HERE FOR |
Het Engelse werkwoord 'craven' duidt op een sterk verlangen naar iets, ofwel het hunkeren naar iets! In lijn daarmee is het zelfstandig naamwoord 'craving' dan ook goed te vertalen met het woord 'hunkering'. 'Hunkeren' is dus van veel meer diepgaande betekenis dan 'verlangen'. Zozeer zelfs dat met dit woord vaak een min of meer ziekelijk verlangen wordt aangeduid. Iemand die hunkert naar liefde, is dan ook iemand die een onbeheersbaar verlangen naar liefde heeft. En dat impliceert vaak ook een problematisch verlangen naar liefde.
Nu is het niet zo dat met het woord hunkeren slechts aan 'de liefde' moet worden gedacht. Men kan immers hunkeren naar allerhande verschillende soorten zaken. Men kan bijvoorbeeld ook hunkeren naar een goed maal eten. Maar als men het woord 'hunkeren' gebruikt, is er doorgaans wel iets vervelends aan de hand. Dit in tegenstelling tot wanneer men het woord 'verlangen' gebruikt. Als men hunkert naar een vriend, is dat van een andere portee dan wanneer men verlangt naar een vriend. Het woord hunkeren geeft hier aan dat er sprake is van een probleem, als niet aan de betreffende behoefte wordt voldaan.
In grote tegenstelling tot 'verlangens', moet men 'hunkeringen' herhaaldelijk zien te onderdrukken. Dat is bij verlangens dus in veel minder mate noodzakelijk. Een verlangen naar het drinken van een borrel is ook van een heel andere orde dan een hunkering naar het drinken van een borrel. Als men hunkert naar een borrel en men kan thuis eventjes gemakkelijk een borrel inschenken, omdat men daartoe wel een fles drank in de kast heeft staan, moet men oppassen. In dat geval is er slechts één goed advies te geven, namelijk het zonder dralen legen van die fles in de spoelbak van de keuken. Want anders zal er bij u een heel vervelende en maatschappelijk ontwrichtende alcoholverslaving kunnen ontstaan.
Ook moet men oppassen om tijdens het doen van de boodschappen niet weer opnieuw een fles drank aan te gaan schaffen. De neiging om dat toch te doen, zou men kunnen onderdrukken door iemand anders te vragen om voortaan voor u de boodschappen te doen. En diegene eveneens te vragen om er op toe te zien dat er niet toch een fles drank uw huis binnenkomt. Natuurlijk kan men ook in een bar een borrel gaan bestellen. Als men die neiging heeft, moet men dat zien te onderdrukken. Bijvoorbeeld om op dat soort momenten naar de sportschool te gaan voor wat extra lichamelijk inspanning. Het verlangen naar gezelligheid, wat mee zou kunnen spelen bij een eventueel bezoek aan een bar, kan men in de sportschool ook wel in meerdere of mindere mate bevredigt zien worden.
Teveel drinken beïnvloedt het beloningssysteem van de hersenen. Alcohol veroorzaakt de afgifte van dopamine in de hersenen, waardoor we ons prettig voelen. Wanneer mensen te vaak drinken, passen de hersenen zich aan. De hersenen geven steeds minder dopamine af en het beloningssysteem in de hersenen verandert. Deze veranderingen maken het moeilijker voor iemand met een alcoholverslaving om geluk te ervaren. Het zorgt er op zijn beurt ook voor dat men nog meer trek krijgt in alcohol. Mensen die heel vaak alcoholische dranken nuttigen, komen op den duur ook te lijden aan de ziekte van Korsakov. Met die ziekte heeft men de neiging om zichzelf sterk te verwaarlozen. Iemand met Korsakov heeft bovendien vaak geheugenverlies, zoals regelmatig ook het geval is bij demente bejaarden. De betreffende mensen kunnen daarenboven worden getypeerd vanwege het feit zij de neiging hebben om fantasieverhalen te vertellen.
Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.