KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCHCoeliakie

Bij de ziekte Coeliakie (spreek uit: seuliakíé) is het lichaam overgevoelig voor het eiwit 'gluten'. Gluten is een eiwit dat in verschillende granen vóórkomt. De in de aanhef van deze webpage genoemde ziekte 'Coeliakie' is een auto-immuunziekte. Dat wil zeggen dat het immuunsysteem zich tegen het lichaam zélf keert. Het werkt dus contraproductief. Het lichaam zal zich dan ook niet, of niet goed, van de ziekte weten te genezen.

De glutenbevattende graansoorten zijn de volgende:

Coeliakie geeft vooral darmklachten, zoals buikpijn en diarree. Hoe langer men die granen toch blijft eten, hoe groter de kans is op beschadiging van de villi intestinales in de dunne darm en hoe groter ook de kans is op andere gezondheidsproblemen.

Het is niet alleen het brood wat van bovengenoemde graansoorten is gemaakt, wat men bij deze ziekte moet zien te mijden, maar ook o.a. ook een product als 'macaroni'. En bovendien de verschillende andere pastasoorten: zoals penne, fusili, tagliatelle en spaghetti.

Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.