KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCHCafeïneverslaving

Als men iedere dag koffie drinkt, zal men ongetwijfeld ook iedere dag cafeïne binnenkrijgen. Want die stof komt nu eenmaal van nature voor in koffie. Maar het komt in mindere mate ook voor in thee. En het is een bestanddeel van cola en van chocolade (en dus van chocolademelk). Verder komt het voor in de, onder jongeren zo populaire, energiedrankjes. Cafeïne heeft een opwekkende werking op het centrale zenuwstelsel. En het verdrijft het gevoel van vermoeidheid.

Koffiebonen zijn het fruit van de koffieplanten. Het is een kers-achtig type fruit, met binnenin twee zaden. Deze zaden worden gedroogd en gewassen, waarna ze groen van kleur worden. Als men de zaden vervolgens roostert, krijgt men de bekende, aromatische koffiebonen.

Mensen die cafeïne binnenkrijgen, kunnen daarvan soms niet slapen, met name niet als zij vrij veel koffie consumeren. Of wanneer zij dit 's middags, dan wel 's avonds innemen. Dat kan voor die mensen een probleem zijn, met name omdat het koffiedrinken in de praktijk vaak een functie heeft als 'sociale olie'. Net als bier en 'moppentappen' dat bijvoorbeeld ook hebben. Het vergemakkelijkt de onderlinge contacten tussen mensen. Als mensen dus vanwege (in)slaapproblemen zich erg moeten beperken met het drinken van koffie, kan dat de onderlinge contacten van die mensen bemoeilijken.

Het moeilijk in slaap vallen na het consumeren van cafeïne, is echter niet het enige probleem dat aan het consumeren van cafeïne is verbonden. Het andere vervelende probleem wat hiermee annex is, is het feit dat cafeïne verslavend werkt. En men dan last zal kunnen hebben van 'cafeïneverslaving'. Als men iedere dag wel op de één of andere wijze cafeïne binnenkrijgt, zal men bij het weglaten van de cafeïne uit het dagelijkse menu, met een vrij ernstige vorm van hoofdpijn te maken kunnen krijgen. En dat is vooral lastig wanneer men toevallig ziek is. De hoofdpijn die men dan meemaakt lijkt dan met die ziekte te maken te hebben. Maar dat hóéft dus niet zo te zijn! Die hoofdpijn zal dan hoogstwaarschijnlijk een ontwenningsverschijnsel zijn van de absentie van de cafeïne in het dagelijkse menu. En dat is juist dán zo vervelend, omdat men dán reeds ook met de vervelende gezondheidseffecten van de ziekte, die men onder de leden heeft, wordt geconfronteerd.

Maar er is wel een mogelijkheid aanwezig om iets aan dat probleem te doen. Want er zijn tabletjes te verkrijgen die zowel paracetamol als coffeïne bevatten. Die werken goed! De paracetamol in die tabeltjes zal de hoofdpijn kunnen bestrijden en de coffeïne in die tabeltjes zal er aan bijdragen dat men minder last krijgt van de ontwenningsverschijnselen die men krijgt doordat men niet meer, zoals gewoonlijk, cafeïne met het eten en drinken binnenkrijgt.

Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.