KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCH

Blaasontsteking

Als bij mensen de binnenkant van de blaas door een bacteriële besmetting is ontstoken, is er sprake van een blaasontsteking. De medische aanduiding voor een dergelijke blaasontsteking is Cystitis. Bij een cystitis is het slijmvliesweefsel van de blaas ontstoken. Dit slijmvliesweefsel vormt de binnenbekleding van de blaas. Gemiddeld duurt cystitis zeven dagen lang. Als dit langer voortduurt, is een consult bij de huisarts van belang.

De symptomen die op een cystitis duiden, zijn de volgende:

Enkele van deze symptomen doen zich ook voor bij een nierbekkenontsteking, dat maakt voor een huisarts het stellen van de juiste diagnose er niet makkelijker op. Vandaar dat de huisarts in een dergelijk geval de patieënt vraagt om voor onderzoek een flesje met ochtendurine mee te gaan nemen naar zijn dokterspraktijk.

Een cystitis kan zich uitbreiden naar andere weefsels dan alleen die van de blaas. Indien dát het geval is, spreekt men van een 'urineweginfectie met weefselinvasie'. Men kan dan ook koorts hebben, of zelfs pijn in de rug. Bij een man breidt een blaasontsteking zich vaak uit naar de prostaat. Een blaasontsteking komt bij vrouwen meer voor dan bij mannen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als zij zich na de ontlasting verkeerd afvegen: namelijk van achteren naar voren in plaats van van voren naar achteren. Op die manier brengen zij de bacteriën uit de faeces dichtbij de opening van de urethra.

Terugkerende blaasontstekingen kunnen zich voordoen bij vrouwen die te doen hebben met een blaasverzakking. Bij vrouwen is de kans op het zich voordoen van een blaasverzakking tóch al veel groter dan dit bij mannen het geval is. Bij vrouwen die met een blaasverzakking hebben te doen, kan de blaas namelijk niet altijd evengoed worden geleegd. Dat vergroot de kans op het krijgen van een cystits. Om te voorkómen dat men een blaasontsteking krijgt, kan men proberen om steeds zo goed mogeijk uit te gaan plassen. Ook kan men daartoe proberen zo frequent mogelijk te gaan plassen. Een remedie tegen blaasontsteking bestaat vooral ook uit het veel en frequent drinken van water. Door genoeg en regelmatig te drinken, zorgt men ervoor dat de bacteriën uit de blaas spoelen, waardoor de ernst van de urineweginfectie afneemt. Bovendien moet men dan vaak plassen, wat de blaasontsteking ook doet verminderen.

Een blaasontsteking is een vervelende kwaal, die kan worden veroorzaakt door de 'Escheriachia colibacterie'. Ook wel 'E. coli', of 'poepbacterie' genoemd. Sommige E. coli kunnen ‘plakken’ aan het slijmvlies, bijvoorbeeld aan dat van de plasbuis. Bacteriën die daar stevig plakken, worden niet weggespoeld door de urinestroom. Ze kunnen tegen de stroom in naar boven kruipen en in de blaas terechtkomen. Dat is het geval bij een blaasontsteking. Blaasontsteking komt veel voor, vooral bij vrouwen die er gevoelig voor zijn. Met veel drinken gaan de klachten vaak over. Mocht dat niet het geval zijn, dan is de aandoening goed te behandelen met antibiotica. De meeste E. coli zijn gevoelig voor antibiotica. Maar als men vaak voor blaasontsteking wordt behandeld, kan E. coli ongevoelig worden voor antibiotica. Het wordt dan een resistente E. colibacterie. Blaasontsteking kan overigens ook worden veroorzaakt door een poliep in de blaas, of in de baarmoeder.

Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.