KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCH

Apenpokken

Om een stigmatiserend gebruik van de naam 'Monkey Pox' te voorkómen, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie onlangs besloten om de ziekte die in Nederland als 'apenpokken' bekend staat, voortaan 'Mpox' te gaan noemen en niet 'Monkeypox'. In de Verenigde Staten, waar het woord ‘Monkey’ geregeld een racistische ondertoon kent, waren de bezwaren voor gebruik van de naam 'Monkeypox' groot. 'Monkeypox' kan in Nederland officieus wel gewoon 'Apenpokken' worden genoemd. Apenpokken is van origine een besmettelijke dierenziekte, ofwel een: 'zoönose'.

In het verleden was de ziekte, die als 'De Pokken' bekend staat, een uitermate dodelijke virusziekte, waaraan om en nabij 30% van de mensen, die er door besmet raakten, overleed. Maar na een uitermate succesvol vaccinatieprogramma is die ziekte toen wereldwijd afdoend bestreden. Maar tegenwoordig verspreidt zich een virus welke veel weg heeft van het pokkenvirus. Er is momenteel gelukkig wel reeds een medicijn ontwikkeld tegen de ernstige virusziekte 'apenpokken'. Dat vaccin staat bekend onder de naam: 'Jynneos'.

Maar omdat de apenpokkenvirussen tot de pokkenvirusfamilie behoren, kan men zich afvragen of heel veel mensen niet genoeg bescherming tegen infectie met het apenpokkenvirus hebben. Namelijk door de pokkenvaccinatie die zij in hun jeugd hebben moeten ondergaan. Het antwoord is dat mensen door de pokkenvaccinatie wel weerstand tegen het apenpokken hebben opgebouwd, maar dat die bescherming na 3 á 5 jaar zal zijn uitgewerkt. In het verloop van de kleutertijd zal die bescherming tegen apenpokken dan dus zo langzamerhand uitgewerkt zijn geraakt. Als er zich een grote uitbraak van de apenpokkenziekte zou voordoen, dan hebben wij als volwassen mensen geen profijt meer van de pokkenvaccinatie die een deel van ons in onze jeugd heeft ontvangen.

De eerste symptomen van 'Mpox' zijn vaak: koorts, hoofdpijn, spierpijn, gezwollen lymfeklieren, rillingen en moeheid. En daarna het verschijnen van rode vlekjes; bultjes, of blaasjes op de huid. Deze vlekjes kunnen gaan jeuken en ze kunnen vervolgens ook pijn gaan doen. Op de vlekjes komen later blaasjes, waar vocht in blijkt voor te komen. Deze bultjes of blaasjes vormen uiteindelijk de pokken, die pijnlijk kunnen zijn. Na het indrogen van de pokken blijven korsten over die uiteindelijk na 2-3 weken van de huid afvallen. Als men dit bij zichzelf ontdekt, moet men niet gaan panikeren, maar gewoon even de huisarts gaan bezoeken.

Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.