KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCHAngina (hart)

De vorm van angina die zich in de hartspier voordoet, wordt: 'angina pectoris' genoemd. Het is een drukkende en verstikkende pijn op de borst, die ook wel hartkramp wordt genoemd. Onder die omstandigheden zijn de slagaders geheel of gedeeltelijk vernauwd zodat er minder zuurstofrijkbloed naar het hart toe kan stromen. De pijn treedt op als de hartspier te weinig zuurstof krijgt.

De omstandigheden waaronder de betreffende hartkramp optreedt, kunnen ontstaan na heftige inspanning; of na stress; of na het eten van een overvloedige maaltijd; of na een plotseling verschil in de omgevingstemperatuur. De klachten verdwijnen doorgaans na een minuut of vijf wel weer. Vooral als men zich dan erg 'gedeisd houdt'. Verdwijnen de klachten niet en houden ze langer aan, dan kan er sprake zijn van een hartinfarct.

De volgende oorzaken kunnen hierbij een rol spelen:

De pijn op de borst bij angina pectoris komt meestal door vernauwing van de kransslagaders. Dit zijn de bloedvaten die het hart van zuurstof voorzien. Door die vernauwingen krijgt het hart minder zuurstof dan het nodig heeft. Men merkt niet direct iets van vernauwingen in de kransslagaders. De betreffende klachten ontstaan vaak pas wanneer een kransslagader meer dan 50% is vernauwd. Vernauwingen ontstaan door slagaderverkalking. Slagaderverkalking (atherosclerose) is een proces waarbij de wand van de slagaderen door verkalking dikker wordt. Deze verdikking kan leiden tot vernauwing van het bloedvat en problemen geven met de doorbloeding van organen en weefsels.

Slagaderverkalking is niet te genezen. Wel kan de ziekte door medicijngebruik en door een gezonde leefstijl worden geremd. Of een vernauwde slagader moet worden behandeld, is afhankelijk van de plaats van de vernauwing en van de ernst van de klachten.

N.B.: De vorm van angina die zich in de keel voordoet, wordt 'Angina Faucium' genoemd. Klik voor informatie daarover op : deze link

Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.