KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCH

Wat te doen bij hoge binnentemperaturen?

"Er is niks veranderlijker dan het weer"! Dat is een zeer bekend gezegde in ons koude kikkerland. Vrijwel iedereen houdt van mooi zonnig weer. Maar het weer verandert voortdurend in Nederland. Dat betekent dat men over het algemeen beter af is met slecht weer, dan met goed weer. Want als men slecht weer heeft en het weer verandert, dan zal men altijd goed weer krijgen. Het kan niet anders! Dat is een logische wetmatigheid, waar niets tegenin valt te brengen. Zonnig en warm weer wordt door vrijwel iedereen als aangenaam ervaren. Maar soms wordt de warmte ons bij warm zomerweer wat al te gortig. Vooral wanneer de temperatuur binnenshuis te veel oploopt. De grote vraag is dan, wat men moet doen om geen last te hebben van de hoge temperatuur in huis. Hoe kan men zich dan bijvoorbeeld qua kleding en levensstijl aanpassen om zo weinig mogelijk last te hebben van die hoge temperatuur. En wie hebben het meeste last van hoge binnentemperaturen?

Wat die laatst vraag betreft: mensen die oud zijn én mensen die ziek zijn, kunnen slecht over dergelijke hoge omgevingstemperaturen. Als mensen niet alleen oud, maar ook nog eens ziek zijn, is de situatie voor die mensen zelfs gevaarlijk slecht. Het aantal sterfgevallen is dan duidelijk hoger. Hoge buitentemperaturen kan men eventueel ontvluchten door naar binnen te gaan. Maar als de temperaturen ook binnenshuis al te hoog oplopen, na een aantal dagen van hoge buitentemperaturen, lost men dat probleem op die manier niet echt op. Behalve dan dat men dan wel uit het directe zonlicht vandaan is. Het eerste feit waar iedereen om moet denken als de temperaturen erg oplopen, is dat men dan voldoende moet gaan drinken. En voldoende drinken is dan in dit geval al gauw een liter per dag meer dan men gewend is. Ook al ervaart men geen gevoel van dorst, dan nog zal men in die situatie extra moeten gaan drinken. Die ene liter vocht extra geldt trouwens slechts voor mensen die normaal reeds gewend zijn voldoende te drinken. Mensen die ook normaal niet erg veel drinken, zullen zich in de bovengenoemde situatie moeten gaan richten op een extra vochtinname per dag van 1½ liter. Bovendien is het in die situatie verstandig om ORS tot zich te nemen, dit om een eventueel tekort aan zouten in het bloed vóór te zijn, of aan te pakken.

Wat betreft lichamelijke inspanningen zal men zich dan overdag moeten proberen te beperken. Als de temperaturen zowel buitenshuis als binnenshuis hoog zijn, kan men veel beter enigszins lui zijn. Probeer dan de activiteiten die men op dergelijke dagen beslist wél moet uitvoeren, zoveel mogelijk naar de avonduren te verplaatsen. En neem als het even kan op het warmste moment van de dag een siësta. Draag binnenshuis niet veel meer dan een kort broekje. Alle extra kleding zal u onnodig additioneel gaan opwarmen. Mocht u met gezinsleden en/of andere personen in huis samenleven, dan is het eerst wel even wennen om binnenshuis dermate schaars gekleed rond te lopen. Als dat om redenen van gêne een probleem is, dan is een ruimzittend (katoenen of linnen) hemd (of nachthemd) mogelijk een oplossing. Loop verder binnenshuis zoveel mogelijk op blote voeten, zodat men via de voeten enige warmte kwijt kan raken. Dit effect kan men vergroten door een voetenbadje met koud water te gaan nemen. Mocht het water niet koud genoeg zijn, dan kan men er ook wat ijsklontjes aan toe gaan voegen (ijsklontjes kan men overigens ook gebruiken voor het afkoelen van het voorhoofd). Zit men een tijdlang achterelkaar op een stoel, met beide benen op de grond, dan kan men onder al te warme omstandigheden de voeten beter op een stenen vloer neerzetten, dan op een tapijt. Eventueel zou men daar enkele dunne keukenvloertegels voor kunnen gebruiken.

Door het nemen van een korte (liefst koude) douche, kan men óók wat warmte kwijtraken. Als men zich dan na het douchen niet (of vrijwel niet) afdroogt, zal men het iets minder snel weer opnieuw warm krijgen. Eventueel trekt men na het douchen even een badjas aan. Die badjas zal dan wel enigszins nat worden, maar dat is onder die omstandigheden nauwelijks een probleem. Want als men die badjas naderhand even buiten hangt te drogen, zal deze met die hoge temperaturen binnen de kortste keren weer opnieuw droog blijken te zijn. Een ventilator kan onder deze omstandigheden ook beslist van nut zijn. Tenminste voorzover men deze gebruikt op de momenten waarop men zweet. Door de koele luchtcirculatie welke door die ventilator wordt opgewekt, zal het zweet op de huid eerder op gaan drogen. En dat feit onttrekt dan vervolgens warmte aan het lichaam. Een ventilator kan ook van dienst zijn om een eventuele hoge luchtvochtigheid in huis te verlagen. Het gevolg daarvan zal zijn dat men het binnenklimaat als aangenamer zal ervaren. Voor het overige heeft het gebruik van een ventilator weinig zin. Van een systeem voor airconditioning zou men meer plezier kunnen hebben, maar het energieverbruik is daarvan wel vrij hoog.

Het bijtijds weren van ieder binnenvallend straaltje zonlicht helpt ook goed om te vóórkomen dat de temperatuur in huis teveel oploopt. Natuurlijk kunnen niet alle daartoe geëigende middelen meteen gerealiseerd worden. Het gebruik van een rolluik werkt voor dat doel perfect, maar die moet men dan wel reeds van tevoren voor de ruiten hebben laten monteren. Natuurlijk geldt hetzelfde voor een zonnescherm. Heeft men ook dat niet, dan is het misschien mogelijk om de gordijnen dicht te doen. Overdag zou men de ramen; de deuren en de eventuele bovenlichten, moeten gaan sluiten. Zolang er buiten niet de gewenste koelte aanwezig is, zou het openzetten van de ramen; de deuren en de eventuele bovenlichten, de temperatuur in huis alleen maar hoger doen oplopen. Om hoge binnentemperaturen te voorkómen, zou men ook een nat badlaken in het deurkozijn van de geopende buitendeur kunnen gaan hangen. Zodra het schemerig dreigt te gaan worden, is het overigens ook niet verstandig om deuren en ramen open te zetten. Want doet men dat wel, dan zullen daardoor de in huis binnengedrongen steekmuggen de slaap vervelend kunnen gaan verstoren.

Gaat men 's avonds op bed liggen om te gaan slapen, trek dan liever ook niet veel meer aan dan alleen een ruim zittend kort broekje. Vermijd verder iedere vorm van lichaamsbedekking tijdens de slaap. Het inslapen lukt op die wijze beter, dan wanneer men meent toch iets over zich heen te moeten gaan trekken. Wel is het dan verstandig om een laken op het voeteneind van het bed, voor het grijpen, beschikbaar te houden. Want in de loop van de nacht heeft men daar dan vaak profijt van. Als de mogelijkheid er is om bij hoge binnentemperaturen de keuze te maken om buiten te gaan slapen, dan is dat ook het overwegen waard. Dat kan bijzonder aangenaam zijn. Een tentje kan voor dat doel vaak wel in de tuin worden opgezet. Heeft men geen tuin, maar wel een balcon, dan zou men zich ook daar tijdens de nacht goed kunnen gaan verpozen. In landen als Turkije, waar het in de zomer vrij vaak te warm is, slaapt men 's nachts ook wel op het dakterras. Lekker koel en veilig op het dak slapen is iets wat ons ook zou kunnen aanspreken. Maar let wel: er moet dan langs de rand van het platte dak wel een omheining zijn aangebracht. Want mocht men tijdens de slaap onverhoopt gaan ronddolen, dan zou dat trieste gevolgen kunnen gaan hebben. In Turkije zijn dit soort ongelukken in ieder geval niet onbekend.

Een advies voor mensen die oud en/of ziek zijn: door bijtijds enkele investeringen in (of aan) het huis waarin men woont te doen, zou men zónder al teveel last de warmste dagen van het jaar door kunnen komen.

Te denken valt dan aan:

Vooral het laatstgenoemde punt, van de hierboven genoemde maatregelen ter voorkóming van hoge binnentemperaturen, is zeer effectief. Immers als de warme zonnestralen niet binnenkomen, hoeft men de warmte hiervan ook niet naar buiten te werken.

Wilt u weten wat voor maatregelen u zou kunnen treffen bij uitzonderlijk hoge buitentemperaturen, dan zult u op de volgende link kunnen gaan klikken: uitzonderlijk warm weer.

Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.